spiegel

Bewezen: het is heel goed om vaak in de spiegel te kijken

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… Er zijn een viertal redenen waarom het heel goed is om vaker in de spiegel te kijken.

1. Beeld van jezelf

Vanaf 20 maanden leren kinderen zichzelf te herkennen in een spiegel. Hierdoor leert een kind zichzelf steeds beter kennen. Zowel door interactie met anderen, als door het zien van hun eigen spiegelbeeld, leren kinderen zichzelf van anderen te onderscheiden.

2. Uiterlijk

Veel mensen kijken in de spiegel om na te gaan hoe ze er die dag uitzien. Mensen zijn ofwel tevreden ofwel ontevreden over wat het spiegelbeeld hen vertelt. Als je in de spiegel kijkt, met de intentie om aardig voor jezelf te zijn, kunnen angstgevoelens en zelfkritiek verminderen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Als je dit niet zelf kunt, kan het helpen om hier met een coach of therapeut over te praten.

Lees ook: Bewezen: horlogedragers zijn erg betrouwbaar én nauwkeurig

3. Sociale aspect

Als je last hebt van (sociale) angst en/of niet graag onder de mensen bent, kan een spiegel helpen deze angsten te overwinnen. Een spiegel geeft namelijk feedback en je kunt de weerspiegeling zien als een soort face-to-face communicatie waarbij je je eigen emoties kunt aflezen. Door dus af en toe in de spiegel te kijken, leer je jezelf en je emoties beter kennen, waardoor je deze emoties ook beter kunt reguleren. Vooral als je veel tijd alleen doorbrengt, kan een spiegel dus helpen om je emoties beter onder controle te houden en je rustiger te voelen.

4. Lichamelijke connectie

Spiegels kunnen ook helpen om de connectie met je lichaam te versterken. Bij mensen bij wie een ledemaat is geamputeerd, kan een spiegel helpen om weer in contact te komen met het eigen lichaam. Er wordt dan een connectie gemaakt tussen iets dat je ziet en iets dat je ook daadwerkelijk zo voelt en ervaart.

Lees ook: Bewezen: het gebruik van koosnaampjes is hartstikke goed voor je relatie

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.