oranje-achtige vlekken in ondergoed

Dít is waarom je soms oranje-achtige vlekken in je onderbroek hebt

Vraag je je ook al jaren af hoe het komt dat je soms oranje-achtige vlekken in je (donkere) onderbroeken krijgt? Hoog tijd om dat eens uit te zoeken. Hint: het heeft niet te maken met je menstruatie.

Oranje-achtige vlekken in ondergoed

Wéér ondergoed verpest door die oranje vlekken? Balen. De vlekken ontstaan trouwens niet omdat je een bloeding hebt of je menstruatie zich aandient: je vagina veroorzaakt de ‘bleekvlekken’ in je ondergoed, omdat het dezelfde corrosieve en kleurveranderende eigenschappen aanmaakt die je terugvindt in chemicaliën als bleek.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken als je weleens zulke vlekken in je string of hipster ziet. Het is juist een teken dat je vagina gezond is.

Gezonde vagina

Een gezonde pH-waarde van de vagina ligt tussen de 3,8 en 4,5. De ‘goede’ bacteriën die je vagina gezond houden zorgen ervoor dat de slechte bacteriën geen kans maken, zodat je geen infectie krijgt.

Je vagina probeert zichzelf optimaal gezond te houden. Als je ovuleert neemt je afscheiding meestal toe. Als deze afscheiding vervolgens  blootgesteld wordt aan de lucht ontstaan de oranje-achtige vlekken.

Lees ook: Jet is geboren met mannelijke chromosomen én een vagina

Wat kun je eraan doen?

Je kunt eigenlijk niks tegen de oranje-achtige vlekken doen, net zoals je bleekvlekken niet uit je kleding krijgt. Het is af te raden om je vagina te wassen met douchegel of speciale zeep. De afscheiding is juist een teken dat je vagina gezond is. Als je met zeep aan de slag gaat, verstoor je de zuurgraad en vergroot je de kans op infecties.

Bron: Health shots, Famme
Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *