Opgeblazen Buik

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel? Dít kun je eraan doen

Een opgeblazen gevoel? Vervelend maar meestal onschuldig, gelukkig. Hier lees je waardoor het kan komen en hoe je er weer vanaf komt

Opgeblazen buik

Herken je dat? Na het eten heb je zo’n opgeblazen gevoel, dat je buik aanvoelt als een ballon die op knappen staat. Dit komt door extra gasvorming in je darmen, vanwege darmbacteriën en/of door de lucht die je inslikt. Het is normaal dat er in je maag- en darmkanaal een klein beetje gas zit. Dit gas raak je kwijt door (schrik niet) elke dag tien tot twintig windjes te laten. Maar er zijn verschillende dingen die deze natuurlijke gasvorming kunnen triggeren, zoals stress, alcohol, roken, medicijngebruik en ouderdom. Een opgeblazen buik of maag kan ook een symptoom zijn van een onderliggende darmaandoening, zoals verstopping, prikkelbare darm syndroom, de ziekte van Crohn of levercirrose.

Triggers die je beter kunt vermijden

Kauwgom is niet handig, omdat je daardoor ongemerkt veel lucht inslikt. Ook koolzuurhoudende dranken vragen om (darm)problemen. Heb je snel last van een opgeblazen buik na het eten? Dan kan het ook aan je eetgewoonte liggen. Er is een hele boodschappenlijst aan voedingsmiddelen die de kans op gasvorming in je darmen vergroten, zoals knoflook, bonen, koolsoorten, ui, aardpeer, kikkererwten, prei, erwten, linzen, aardappelen, pruimen, meloen, radijs, eiergerechten, noten, kruiden en specerijen. Eet dit dus niet te vaak. Ook te weinig eten is niet aan te raden, omdat een lege darm kan leiden tot extra gasvorming. Sla geen maaltijden over, zodat er altijd iets in je darmen zit.

Lees ook: Dit is waarom je moet poepen als je zenuwachtig bent

Dit kun je eraan doen

Je lichaam heeft over het algemeen een prima methode om overtollige gassen kwijt te raken en dat merk je gauw genoeg. Er ontstaat namelijk vanzelf winderigheid of oprispingen (boeren laten). Zo wordt de boel letterlijk ontlucht. Na een half uurtje ontluchten is het zware gevoel vaak al een stuk minder. Wat je zelf het beste kunt doen, is je eet- en leefwijze aanpassen. Praat niet te veel tijdens het eten en neem de tijd om goed te kauwen. Op die manier voorkom je dat je onnodig veel lucht naar binnen hapt. En je ondersteunt de spijsvertering, waardoor er tijdens het verteringsproces minder gassen vrijkomen. Ook het dragen van strakke kleding kan gasvorming veroorzaken, omdat het de doorbloeding vermindert. Er zijn geen specifieke medische behandelingen waarmee je een opgeblazen gevoel kunt verhelpen, maar bij de drogist en apotheek zijn wel allerlei geneesmiddelen verkrijgbaar die kunnen helpen tegen een opgeblazen gevoel, zoals Boldocynara tabletten van A. Vogel, Iberogast (druppels) of Rennie Deflatine met de werkzame stof ethicon, dat gasbellen afbreekt in je lichaam. Als het aanpassen van je eet- en leefgewoonten niet helpt, kun je naar de huisarts om te checken of de klachten komen door een eventuele onderliggende aandoening. Neem in ieder geval contact op als je naast borrelende darmen ook last hebt van koorts, bloedarmoede, hevige buikpijn, slaapproblemen door de opgezwollen buik, plotseling gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden of wanneer er bloed bij de ontlasting zit.

Zo voorkom je gasvorming

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn dan ook genoeg dingen die je kunt doen om de kans op extra gasvorming te verminderen. Van regelmatig bewegen (minimaal 30 minuten per dag) en sporten worden je darmen ontzettend blij. Dit is namelijk essentieel voor een goede darmwerking en dus voor je spijsvertering. Een actieve levensstijl verlaagt daarbij ook nog eens je stresslevel, wat ook weer helpt tegen een borrelende buik. Twee goede redenen om je sportschoenen tevoorschijn te halen dus. Maar ook een kopje verse gemberkamille- of muntthee na het eten vermindert gasvorming. Andere hulp uit de keuken is anijszaad, citroensap, onbewerkte voeding en het drinken van voldoende water (zonder prik dan hé?).

Lees ook: Buikpijn? Dit zijn de 6 meest voorkomende oorzaken