Jeukende Tepel

Heb je last van een jeukende tepel? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Niets zo vervelend – en een tikkeltje ongemakkelijk in het openbaar – als een jeukende tepel. Wat zijn de oorzaken en ook niet onbelangrijk: wat kun je ertegen doen?

Mogelijke oorzaken van een jeukende tepel

Schiet niet direct in de paniekstand: een jeukende tepel hoeft niet automatisch slecht nieuws te betekenen. Tepels zijn nu eenmaal gevoelig en helaas vatbaar voor jeuk. Denk bijvoorbeeld aan schurende stoffen langs je borsten of een reactie op je wasmiddel. De meest voorkomende oorzaken staan hieronder op een rij.

Allergische reactie

Heb je toevallig een nieuw wasmiddel of wasverzachter gebruikt? Zeep je je lichaam in met een andere douchegel of ben je van bodylotion geswitcht? Je lichaam kan gevoelig zijn voor chemicaliën in producten en stoffen. Om uit te sluiten dat dit de oorzaak is, kun je producten zonder parfum en kleurstoffen gebruiken om te zien hoe je lichaam en huid daarop reageert.

Kleding

Heb je een jeukende tepel, maar verder geen klachten? Dan kan het zijn dat de zenuwuiteinden gevoelig zijn door irritatie van de tepelhuid. Dat komt bijvoorbeeld door een knellende (te kleine) bh, maar ook door elastiek of kleurstof. Bij polyester en acryl, twee synthetische stoffen, ligt jeuk ook op de loer.

Weer

Wie vooral in de winter last heeft van een jeukende tepel kan het weer misschien wel de schuld geven. Droog en koud weer veroorzaakt bij sommige mensen nu eenmaal jeuk. Probeer douchen met te heet water te vermijden om uitdroging van de huid te voorkomen. De tepels smeer je vervolgens in met een verzorgende, liefst pH-neutrale, crème.

Hormonen

Verschillende kwaaltjes zet je weg onder het kopje hormonen. Bij een jeukende tepel is dat soms ook het geval. Of het nu door een zwangerschap komt, borstvoeding geven, pms, menstruatie of de overgang: tepels kunnen er pijnlijk door aanvoelen en jeuken.

Schimmelinfectie

Nu het toch over hormonen gaat: een jeukende tepel kan op een schimmelinfectie wijzen. Dat komt voornamelijk voor bij vrouwen die borstvoeding geven als gevolg van spruw bij een baby. Je herkent het aan een rode, schilferige en opgezette huid. Het gaat vaak gepaard met een jeukend en branderig gevoel en soms met een stekende pijn. Ook een vochtige bh, lekkende of vloeiende tepels kunnen een schimmelinfectie veroorzaken. Bij twijfel altijd even contact opnemen met de huisarts.

Bacteriële infectie

Heb je niet alleen last van een jeukende tepel, maar ook van pijn, zwelling, roodheid, bultjes en wondjes, dan bestaat de kans dat je een bacteriële infectie hebt. Zoiets ontstaat onder andere door een wondje of een ingegroeide tepelhaar. Om een vergevorderde borstontsteking te voorkomen, is het verstandig om direct contact op te nemen met de huisarts.

Verder

Wat bijna niet voorkomt, maar wel een jeukende tepel veroorzaakt, is de ziekte van Paget. Het is een zeer zeldzame vorm van kanker. Ook kan een jeukende tepel wijzen op borstkanker, of veroorzaakt worden door de bestraling na borstkanker. Niet alle klachten zijn onschuldig. Bij de volgende signalen is het erg belangrijk om contact op te nemen met de huisarts:

  • Blaasjes
  • Rode vlekken
  • (Aanhoudende) schilfering bij de tepel
  • Intrekkende tepel
  • Vocht, bloed of pus (afscheiding) uit de tepel
  • Verandering van huidskleur
  • Knobbels, bobbels, zwelling en/of verdikking in je tepel, borst of oksel

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Dokter, Plus online
Foto: Dainis Graveris op Unsplash