herinneren

Dít is waarom jij je onverwachte gebeurtenissen vaak beter kunt herinneren

Die surpriseparty van vriendinnen of je partner die jou verraste met een dagje weg. Deze gebeurtenissen vergeet je nooit meer.

Herinneren

Er zijn bepaalde gebeurtenissen in je leven die je nooit meer zult vergeten. Volgens wetenschappers blijken vooral de onverwachte gebeurtenissen een blijvende indruk achter te laten. Denk bijvoorbeeld aan een surpriseparty of een verrassing die door een vriendin of je partner werd georganiseerd. Op het moment dat je wordt verrast, neemt de hoeveelheid noradrenaline toe. Er is een klein gebied in de hersenstam dat noradrenaline produceert. Deze neurotransmitter activeert een deel van je hersenen, waardoor je aandacht toeneemt en je alerter wordt. Als je een lange tijd te veel noradrenaline aanmaakt, heeft dit nadelige gevolgen voor je gezondheid. Tijdens een onverwachte gebeurtenissen maak je maar heel kort een bepaalde hoeveelheid noradrenaline aan. Dit kan geen kwaad en zorgt ervoor dat je brein beter functioneert.

Lees ook: Mensen met déze 5 sterrenbeelden hebben een ijzersterk geheugen

Geheugen

Een verrassing staat eigenlijk loodrecht tegenover verveling. Zodra je verrast wordt, zal je brein geactiveerd worden. Eigenlijk is het dus heel gezond om je hersenen af en toe met iets nieuws te confronteren. Niet alleen zorgt de noradrenaline ervoor dat je alerter wordt en je de gebeurtenissen beter kunt herinneren. De aanmaak van deze neurotransmitter zorgt er ook voor dat je beter kunt leren en met nieuwe informatie kunt omgaan.

Lees ook: Bewezen: het kijken naar sportwedstrijden kan leiden tot gewichtsverlies

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.