vrienden

Nieuwe vrienden maken als volwassene: zó pak je dat aan

Wil je als volwassene nieuwe vriendschappen sluiten, maar heb je geen idee hoe je dit doet (zonder ongemakkelijk te zijn)? Wij geven tips.

1. Zoeken naar een overeenkomst

Vaak is een vriendschap gebaseerd op een gedeelte interesse of een overeenkomst. Reageer daarom op de dingen van de ander, die jou ook echt aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan jullie gezamenlijke liefde voor hardlopen, kamperen of koken. Probeer hier alleen niet in te overdrijven. Door jullie gezamenlijke interesse te benadrukken, zal de ander zich waarschijnlijk ook meer op zijn of haar gemak voelen. Vanuit hier kunnen jullie verder kijken.

2. Stel vragen

Soms probeer je onbewust indruk te maken op iemand waar je een vriendschap mee wil sluiten. Deze tactiek heeft echter vaak een averechts effect. Probeer juist vragen te stellen en laat de ander voelen dat je hem of haar speciaal vindt. Het is een feit dat veel mensen het erg fijn vinden om over zichzelf te praten. Als je in een nieuwe buurt bent komen wonen, zou je de ander ook kunnen vragen naar zijn of haar favoriete supermarkt of lunchzaakje. Als de ander zich op zijn of haar gemak voelt om open te zijn, zal er ook eerder een band worden opgebouwd.

3. Geef een compliment

Laten we eerlijk zijn: wie vindt het nou niet fijn om een compliment te ontvangen? Vooral complimenten van mensen die je niet echt kent, maken veel indruk. Je kunt iemand een compliment geven over zijn of haar uiterlijk, maar je kunt ook een compliment geven over iemands creativiteit of lach. Waarschijnlijk zal zo’n compliment een blijvende indruk achterlaten.

Lees ook: 6 redenen waarom in bad gaan zo goed is voor je gezondheid

4. Bied hulp aan

Een vriendin onderscheidt zich van een kennis, door het bieden van emotionele, sociale en praktische ondersteuning. Als de ander bijvoorbeeld benoemt dat hij of zij gaat verhuizen, bied dan je hulp aan. Als de ander aangeeft zich zorgen te maken om een presentatie, geef dan aan dat je hem of haar wil helpen door hier samen eens naar te kijken.

5. Gebruik humor

Wat is een vriendschap zonder humor? Het is belangrijk om samen te kunnen lachen. Nogmaals, probeer niet te veel te forceren. Ga dus geen moppenkwartiertje houden, maar maak een luchtig grapje of beschrijf een persoonlijke situatie die grappig of gênant was.

6. Wees proactief

Als je iemand hebt leren kennen in de sportschool die je interessant lijkt, kun je best vragen om elkaar eens in een andere context te zien. Je komt niet direct als een stalker over als je vraagt of de persoon zin heeft om eens ergens een kopje koffie te gaan drinken of een wandeling te maken. Ja, net als in de liefde ligt afwijzing op de loer, maar dat is nou eenmaal een risico wat erbij hoort. Waarschijnlijk maak je juist een positieve indruk en voelt de ander zich gevleid.

Lees ook: De wetenschap zegt: mensen met veel humor, zijn vaak erg intelligent

Foto: GettyImages
Bron: TheEveryGirl.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.