yoghurt ontbijt

Waarom je nooit met een ronde kom zou moeten ontbijten

Grote kans dat je er ’s ochtends niet bij nadenkt met wat voor soort kom of bakje je ontbijt. Toch kun je dit voortaan beter wel doen.

Althans, als we neurowetenschapper Jennifer Newson moeten geloven.

Ronde kom

Je zou het misschien niet verwachten, maar de vorm van je kom of bakje heeft invloed op hoe je je ontbijt ervaart. Neurowetenschapper Jennifer Newson deed onderzoek voor ontbijtgranenproducent Special K onder vrouwen tussen de 18 en 65 jaar. Hieruit kwam naar voren dat de vrouwen die uit een ronde kom aten zich minder verzadigd bleken te voelen dan vrouwen die uit een vierkante kom aten.

Eten met onze ogen

Hoe dit zit? Volgens Newson bleek uit de gesprekken die ze achteraf met de deelnemers had dat we vaak met onze ogen eten. In de vierkante kom bleken de ontbijtgranen er aantrekkelijker uit te zien, waardoor de vrouwen het ontbijt ook als voedzamer en lekkerder ervoeren.

Staand eten

Naast de vorm van je kom of bakje, bleek ook het feit of je je ontbijt staand of zittend opeet effect te hebben. Vrouwen die staand aten hadden het idee dat hun maaltijd lekkerder smaakte en gezonder was. Volgens Newson heeft dit alles te maken met mindful eten. Wanneer je staat zou je je namelijk bewuster zijn van wat je eet dan wanneer je nog half in slaap je maaltijd zit weg te werken.

Lees ook: waarom het helemaal niet erg is als je je ontbijt een keer overslaat

Bron:Margriet
Foto: Getty Images