nagels gezond houden

Je nagels gezond en sterk houden: alles wat je moet weten

Niets zo vervelend als een nagel die afbreekt, precies op het moment dat je op tijd de deur uit wilde gaan. Of die eeuwige haakjes, waardoor je blijft hangen in je trui. Zwakke, splijtende nagels zijn niet alleen onhandig, ze kunnen er ook voor zorgen dat je je handen liever wegstopt dan dat je ze laat zien. Het goede nieuws: je kunt gelukkig zelf veel doen om je nagels sterker en gezonder te maken.

Smeren, smeren, smeren

Droge nagels zijn kwetsbaar, dus gebruik dagelijks een voedende handcrème en nagelriemolie. Je slaat meteen twee vliegen in één klapt, want smeren helpt niet alleen tegen uitdroging, maar het stimuleert ook de doorbloeding van je huid – en dus de groei van je nagels.

Nagels vijlen in plaats van knippen

Het lijkt misschien de makkelijkste optie, maar als je je nagels knipt, kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Een zachte vijl is vaak beter, vooral als je één kant op vijlt in plaats van heen en weer te ‘zagen’. Zo voorkom je dat ze zwakker worden of sneller inscheuren.

Bescherm je nagels bij huishoudelijke klusjes

Veel contact met water en schoonmaakmiddelen maakt nagels slap en broos. Draag tijdens het afwassen, schoonmaken of tuinieren daarom altijd handschoenen – kleine moeite, groot effect.

Let op je voeding

Geldt eigenlijk voor je hele lijf, dus ook voor sterke en gezonde nagels: het begint met gezonde voeding. Denk aan eieren, noten, peulvruchten, vis en groene groenten – boordevol eiwitten, vitamines en mineralen.

Geef je nagels soms even pauze

Nagellak is leuk, maar te vaak en te lang lakken kan ervoor zorgen dat je nagels uitdrogen en verkleuren – helemaal als je er geen basislaag op smeert. Laat ze regelmatig een paar dagen ‘ademen’ en kies voor acetonvrije nagellakremover.

Stop met nagelbijten of pulken

Het lijkt misschien onschuldig, maar bijten of aan losse velletjes trekken beschadigt de nagelstructuur en kan zelfs ontstekingen veroorzaken. Moeilijk af te leren? Je hebt speciale middeltjes die je op je vingers kunt smeren en die vies smaken. Het is geen garantie, maar je word je wel meer bewust van hoe vaak je op je nagels bijt – en dat helpt vaak al veel.

Niet te lang of te kort

Prachtig natuurlijk, van die lange nagels, maar ze zijn daardoor wel kwetsbaarder en breken sneller. En om eerlijk te zijn: heel praktisch is het niet. Kies juist voor een kortere lengte die past bij je dagelijkse bezigheden. Zo voorkom je onnodige beschadiging.

Verzorg je nagelriemen goed

Nagelriemen beschermen je nagels. Laat ze zoveel mogelijk met rust, ga zeker niet pulken, maar duw ze hooguit zachtjes terug na het douchen. Gebruik ook regelmatig nagelriemolie om uitdroging te voorkomen.

Geduld is een schone zaak

Het kost tijd om sterke nagels te krijgen, zeker als je langere tijd hebt gebeten of gepulkt. Toch kom je met goede verzorging, de juiste voeding en een beetje aandacht al een heel eind – zéker op de lange termijn.

Beeld: Getty Images

Uit andere media


Meer van Mirthe