hoofdpijn migraine

Naar de dokter of niet? Bij déze klachten moet je aan de bel trekken

Nederlanders gaan gemiddeld vijf keer per jaar naar de huisarts. Bij welke klachten is dat niet direct nodig en wanneer is het verstandig om aan de bel trekken?

Hoofdpijn

Hoofdpijn voelt voor iedereen anders. Want waar de één prima kan functioneren met een beetje hoofdpijn, kan de ander geen licht of geluid verdragen door het bonkende gevoel.

Wat kun je zelf doen?
Meestal is de oorzaak van hoofdpijn niet ernstig – wellicht heb je stress, slecht geslapen of zie je niet scherp. Pak daarom je rust, eet gezond en laat je ogen controleren als je wazig ziet. Gaat je hoofdpijn nog niet over? Dan kun je een pijnstiller zoals paracetamol nemen. Overschrijd de maximale dosering niet.

Huisarts bellen?
Bel met spoed als je de afgelopen zes weken je hoofd hebt gestoten en toenemende hoofdpijn hebt. Hoofdpijn in combinatie met de volgende klachten is ook reden meteen contact op te nemen: rode niet-wegdrukbare vlekjes op je huid, koorts, een stijve nek bij het buigen, overgeven, koorts of uitval van lichaamsdelen.

Verstopping

Poep je minder dan drie keer per week, dan spreken artsen over een verstopping. Vaak gaat dit gepaard met buikpijn, krampen, pijn bij het poepen en harde, droge ontlasting.

Wat kun je zelf doen?
Probeer altijd twee liter water per dag te drinken, vezelrijke voeding te eten en minimaal drie keer per week intensiever te bewegen.

Huisarts bellen?
Als de klacht na twee weken niet overgaat, is het verstandig om contact op te nemen. Trek snel aan de bel bij een misselijk gevoel, een veranderend ontlastingspatroon, overgeven, bloedverlies uit je anus, koorts, verminderende eetlust of afvallen.

Vaginale schimmelinfectie

Hoewel de ondraaglijke jeuk anders doen vermoeden, is een vaginale schimmelinfectie niet ernstig.

Wat kun je zelf doen?
Gebruik geen vaginale zeep, maar spoel je schaamstreek bij het douchen alleen af met lauwwarm water. Herken je de klachten van een eerdere schimmelinfectie? Probeer dan Canesten Gynocrème. Deze is zonder recept te koop bij de drogisterij.

Huisarts bellen?
Bij aanhoudende klachten (langer dan twee weken), pijn in je onderbuik of koorts is het goed om contact op te nemen met de huisarts.

Rugpijn

Zeker twee miljoen mensen in Nederland hebben last van rugpijn, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wat kun je zelf doen?
Probeer te blijven bewegen zonder over te belasten. Meestal worden de klachten na een maand minder, maar bij veel pijn mag je paracetamol nemen. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Huisarts bellen?
Als je pijn langer dan een maand aanhoudt of je hebt rugpijn na een val, bel dan je huisarts. Gaat de rugpijn gepaard met uitval van kracht of gevoel aan je been, of ervaar je plots problemen met plassen en/of poepen of het ophouden hiervan? Neem dan met spoed contact op met je huisarts.

Hoesten

De R zit weer in de maand: grote kans dat je in deze periode een hoestje oppikt. Overigens is hoesten niet slecht, want het maakt je luchtpijp, keel en longen schoon.

Wat kun je zelf doen?
Zorg altijd voor een schone lucht in je huis, want stof kan je hoest triggeren. Schraap de keel niet, maar drink koud water om de boel te verzachten. Ook thee met honing of hoestsiroop kunnen helpen.

Huisarts bellen?
Vaak is een hoest binnen drie weken over. Is dit niet zo? Bel dan de huisarts. Ook bij benauwdheid, koorts, bloed ophoesten, afvallen en erg ziek of suf voelen is het goed om meteen contact op te nemen.

Vermoeidheid

Ken je dat gevoel? Dat je niet vooruit te branden bent en alles wat je doet bakken energie kost? Je bent niet de enige, want 2 procent van de bevolking heeft last van chronische vermoeidheid.

Wat kun je zelf doen?
Voldoende en gevarieerd eten en genoeg drinken is belangrijk. Denk daarbij aan verse groenten en fruit, noten, vis en peulvruchten. Zorg ook voor genoeg slaap en ontspanning. Want soms komt vermoeidheid door stress of overbelasting.

Huisarts bellen?
Neem contact op als de vermoeidheid samengaat met langdurig hoesten, weinig eetlust, afvallen, maag- en darmklachten, somberheid of verwardheid.

Twijfel je? Bel dan altijd de huisarts

tekst: Malu Pesulima.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met huisarts F. Raaijmakers.