mondkapje

Moet je een mondkapje op als je astma hebt?

Onlangs maakte premier Mark Rutte bekend dat het dragen van een mondkapje verplicht wordt in de publieke ruimte. Maar hoe zit dat wanneer je astma hebt?

Astma en mondkapjes

Het dragen van een masker is voor niemand echt prettig, maar dit geldt vooral voor mensen met astma. Zij kunnen benauwd worden wanneer ze een mondkapje opzetten, wat voor vervelende situaties kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een astma-aanval in het openbaar vervoer of geïrriteerde blikken van anderen.

Luchtstroom

Volgens huisarts Felix van der Wissel beperkt een mondkapje de luchtstroom. Dit is goed om verspreiding van het virus tegen te gaan, maar voor mensen met astma niet prettig. Vrijuit ademen is voor hen erg belangrijk, vertelt hij aan RTL Nieuws. “Zij hebben veel behoefte aan een vrije luchtstroom, want zijn van nature al benauwd. Als ze dan een mondkapje moeten dragen, wordt dit gevoel nog erger.”

Sommige situaties kunnen een astma-aanval uitlokken, vervolgt Van der Wissel. “Iemand met astma die een bus ingaat, voelt zijn luchtpijp al aanspannen. Wat volgt is een sterke afweerreactie. Inademen lukt dan wel, maar uitademen is een stuk moeilijker. Vervolgens zorgt dat voor stress, waardoor de reactie nog sterker wordt. Dan krijg je een astmatische aanval. Het is als het ware een vicieuze cirkel.”

Wel of geen mondkapje

Toch vindt de huisarts het geen goed idee om mensen met astma geen mondkapje te laten dragen. “We moeten allemaal een mondkapje dragen, willen we de coronabesmettingen beperken. Mensen dragen juist een mondkapje om mensen met astma, een chronische longziekte of emfyseem te beschermen, dan moeten zij dat zelf ook doen.”

Wel pleit Van der Wissel voor medeleven met mensen die soms even hun masker afzetten of per ongeluk moeten hoesten. “Je wordt al snel aangesproken, terwijl mensen niet weten wat er aan de hand is.” Hij adviseert mensen met astma om te laten zien dat ze medicatie nemen, om onbegrip te voorkomen. “Zorg dat je je medicatie bij je hebt en laat dit zien.”

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen