Vrouw hoofdpijn

Last van migraine tijdens je menstruatie? Dít kun je ertegen doen

Tijdens en rondom je menstruatie kun je last krijgen van vervelende klachten, zoals buikpijn, rugpijn en hoofdpijn. En sommige mensen hebben extra pech: zij hebben last van migraine tijdens de menstruatie. Ook wel menstruele of hormonale migraine genoemd. 

Je eierstok maakt tijdens de ovulatie progesteron aan en je lichaam maakt oestrogeen aan. Wanneer er vervolgens geen bevruchting plaatsvindt, stopt je lichaam met de aanmaak van deze hormonen. En vooral de daling van progesteron zorgt bij veel vrouwen voor hoofdpijn vlak voor de menstruatie.

Menstruele migraine

De aanmaak van oestrogeen en progesteron hangt samen met chemische stoffen in je hersenen die bepalen hoe je pijn voelt. In combinatie met de vernauwde bloedvaten, bloedverlies, vochttekort en een slechtere nachtrust zorgt dit voor hoofdpijn, ook tijdens de menstruatie. Heb je regelmatig last van migraine? Dan is de kans groot dat je door de veranderende hormoonspiegel, bloeddruk, vochtbalans en spanning sneller last hebt van menstruele migraine.

Symptomen van menstruele migraine

Wanneer je last hebt van menstruele migraine, dan ontstaan de klachten vaak twee dagen voor à drie dagen na de eerste dag van de menstruatie. Veel vrouwen hebben tijdens iedere menstruatie last van migraine, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Ook kan je er de ene keer meer last van hebben dan de andere keer. Als een aanval niet behandeld wordt kan deze tussen de 4 en 72 uur duren. 

Om vast te stellen dat je last hebt van menstruele migraine moet je minimaal twee van de volgende klachten hebben:

  • De hoofdpijn zit meestal aan één kant en in sommige gevallen aan twee kanten.
  • Je voelt de hoofdpijn meestal aankomen en het komt bonzend op.
  • Doorgaan met je dagelijkse bezigheden is eigenlijk niet mogelijk.
  • Wanneer je je inspant wordt de hoofdpijn erger.
  • Je moet braken en/of hebt last van diarree.
  • Je kunt slecht tegen licht en geluid en wilt vaak het liefst in een donkere kamer liggen.

Menstruele hoofdpijn

Migraine tijdens de menstruatie is anders dan hoofdpijn tijdens de menstruatie. Menstruele hoofdpijn is vaak minder intens en meestal kun je je dagelijkse bezigheden gewoon blijven doen. 

Lees ook: Dit is waarom je (tijdelijk) zwaarder bent tijdens je menstruatie

Pijnstillers

Er zijn een aantal behandelingen die kunnen helpen tegen migraine tijdens de menstruatie. Zo kun je bijvoorbeeld pijnstillers nemen zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Paracetamol helpt meestal niet tegen migraine. Zorg er wel altijd voor dat je een maagbeschermer gebruikt als je een van deze pijnstillers gebruikt. 

Anticonceptiepil doorslikken

Ook kan er worden gekozen om de anticonceptiepil door te slikken. Hierbij wacht je vaak tot je een doorbraakbloeding krijgt en dan las je een stopweek in. In deze stopweek kan dan wel een migraine-aanval ontstaan, maar dit gebeurt dan minder vaak doordat je de pil doorslikt. Vrouwen met migraine die last hebben van een aura (tijdelijke storing in de hersenen waardoor je vlekken of lichtflitsen ziet) mogen de pil niet slikken omdat zij een hogere kans hebben op hersentrombose. 

Bètablokkers

In sommige gevallen worden bètablokkers zoals metoprolol of propranolol voorgeschreven. Deze middelen verlagen de bloeddruk en kunnen goed werken tegen hormonale migraine. 

Leefstijl

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar sommige mensen slikken een aantal dagen voor de verwachte aanval magnesium (in combinatie met calcium). Als je dit wil proberen is het verstandig om een deskundige, zoals een orthomoleculair therapeut, in te schakelen die je hiermee kan begeleiden. Ook gezond(er) eten, voldoende lichaamsbeweging, meer ontspanning en meer of juist minder koffie kunnen de klachten van migraine tijdens de menstruatie verlichten. 

Huisarts

Heb je veel last van menstruele migraine? Neem dan contact op met de huisarts. Die kan samen met jou kijken naar een passende behandeling en eventueel verder onderzoek doen.

Tip van de redactie

Hét complete setje herbruikbaar bamboe maandverband waardoor eenmalig maandverband overbodig wordt. Vrouwen hebben in hun leven ontzettend veel maandverband en inlegkruisjes nodig. En dit is dé duurzame oplossing! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Herbruikbaar Maandverband
Bekijk bij bol.com

Bron: Cycle
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.