kind verkouden

Mag een kind met verkoudheidsklachten sporten en naar opa en oma?

Is je kind verkouden, dan hoeft het zich niet laten testen en mag het gewoon naar school. Maar wat betekent dit voor sporten of een bezoek aan opa en oma?

Niet testen

Omdat kinderen nauwelijks zouden bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus, hoeven zij zich sinds twee weken niet meer te laten testen bij verkoudheidsklachten. Hierdoor neemt de druk op de GGD af.

Daarnaast is duidelijk dat ze ook gewoon naar school mogen wanneer ze kampen met een verkoudheid. Voor andere situaties, zoals op visite gaan bij familieleden of naar de sportclub, is de richtlijn minder duidelijk.

Opa en oma

Wat betreft een bezoek aan opa en oma, heeft kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht een duidelijk antwoord. “Het is geen regel, dus ik kan het alleen op basis van eigen inzicht zeggen, maar je kunt het best uit de buurt blijven van kwetsbare mensen”, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Dus even met een snotneus op bezoek bij opa of oma is gewoon niet verstandig.”

Sporten en andere activiteiten

Sporten wanneer een kind onder de 13 verkouden is, mag daarentegen wel. Volgens NOC*NSF gelden hier namelijk dezelfde regels als voor school. Ook Bruijning voorziet in dit geval geen problemen. “Alles wat buiten is, is minder risicovol dan binnen. Dus maak je geen zorgen als je kind bijvoorbeeld naar een buitensportveld gaat, waar kinderen heen en weer rennen. Naar de speeltuin kan bijvoorbeeld ook prima.”

“Ouders moeten eigenlijk de drie D’s in hun achterhoofd houden”, vervolgt. ze. “Drukte, dichte ruimte en dicht bijeen. Dat zijn situaties waarin verspreiding kan plaatsvinden. Dus een escaperoom waar je met vier mensen twee uur lang in een dichte ruimte zit, is misschien niet zo’n goed idee. En als je kind ontzettend verkouden is, is het misschien beter om de judoles een weekje over te slaan.”

Risico op besmetting

De kans dat kinderen elkaar besmetten, is volgens de kinderarts niet groot. “Op scholen zien we af en toe een besmetting, maar dat zijn vooral kinderen die door iemand in het gezin besmet zijn geraakt. Een enkele keer zien we dat een kind het krijgt van een ander kind of de leraar. Maar kinderen zijn maar zelden een besmettingsbron voor andere kinderen. Het is niet zo dat ze helemaal niet besmet kunnen worden, maar het gebeurt wel minder gemakkelijk en minder vaak.”

“De regels voor scholen zijn ook niet aangepast omdat er een ander inzicht was, maar omdat er zo weinig testcapaciteit is”, vervolgt ze. “We kunnen moeilijk tegen alle kinderen zeggen: je kunt niet getest worden, dus blijf maar thuis. Ouders kunnen zelf een afweging maken. Daarbij kun je onthouden: intensief contact in een binnenruimte is wat risicovoller.”

Wel thuisblijven

En wanneer moet je kind onder de 13 jaar wél thuisblijven? Op de website van het RIVM wordt gesproken over de volgende situaties:

– Het kind heeft klachten die passen bij corona en contact gehad met iemand die besmet is met het virus.
– Het kind is een huisgenoot van iemand met corona.
– Bij koorts en/of benauwdheid en/of (meer dan incidenteel) hoesten. Alleen als het kind ernstig ziek is, kan het worden getest. Anders blijft hij/zij thuis tot de klachten 24 uur over zijn.
– Als een huisgenoot (13 jaar of ouder) milde klachten heeft, koorts heeft en/of benauwd is. Pas als de uitslag van de coronatest bekend is, mag het kind weer naar school.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images