
- Home
- Gezond & mooi
- Zó kun je liefdevol met een afwijzing omgaan zonder jezelf te verliezen
Zó kun je liefdevol met een afwijzing omgaan zonder jezelf te verliezen
Tekst: Vera Guldemeester
27 juli 2025
Afwijzing. We maken het allemaal mee: in de liefde, op werk en in vriendschappen. Toch voelt het iedere keer alsof er iets in je wordt afgewezen dat veel dieper zit dan alleen een plan, een verzoek of een relatie. Alsof jijzelf niet goed genoeg bent. En laat dát nou precies zijn waar het misgaat.
Want afwijzing zegt vaak minder over jou dan je denkt. En leren om er liefdevol mee om te gaan, zonder jezelf in twijfel te trekken of kleiner te maken, is misschien wel een van de mooiste vormen van zelfzorg.
Waarom een afwijzing zo pijn doet
Onze hersenen registreren afwijzing letterlijk als pijn. Dezelfde gebieden die actief zijn bij fysieke pijn, lichten ook op als iemand je afwijst. Evolutionair gezien is dat ook logisch: vroeger was er niet bij horen levensbedreigend. Tegenwoordig is het vooral emotioneel pijnlijk. En dat maakt afwijzing zo intens. Het raakt vaak oude overtuigingen als: Ik ben niet goed genoeg, ik doe het weer verkeerd of ik ben te veel of juist te weinig. Maar die gedachten zijn niet de waarheid, het zijn reflexen van je gekwetste zelf.
Zo ga je liefdevol om met een afwijzing: 4 tips
1. Voel wat je voelt, zonder oordeel
De eerste stap is: erken dat het pijn doet. Je hoeft jezelf niet meteen te herpakken of het weg te relativeren. Teleurstelling, verdriet of boosheid mogen er gewoon zijn. Geef jezelf even ademruimte. Schrijf je gevoelens van je af, praat met iemand die luistert zonder advies te geven, of wees even heel zacht voor jezelf. Tranen zijn geen zwakte, ze staan voor verwerking.
2. Maak het niet persoonlijk
Afwijzing voelt persoonlijk, maar is het vaak niet. Misschien past iets simpelweg niet, jij en een ander zijn niet op dezelfde golflengte, je werk werd niet gekozen omdat het nét niet in het plaatje past, of iemand is emotioneel nog niet beschikbaar. Dat zegt niets over jouw waarde als mens. De reden van de afwijzing ligt zelden volledig bij jou en zelfs als dat wél zo is, zegt dat alleen iets over wat er nu nodig is, niet over wie jij bent.
3. Blijf in verbinding met jezelf
Afwijzing kan je het gevoel geven dat je je moet aanpassen om wél goed genoeg te zijn. Maar juist nu is het belangrijk om bij jezelf te blijven. Wat vind jíj belangrijk? Wat zijn jouw grenzen, waarden, behoeften? Gebruik de ervaring als spiegel: niet om jezelf te veranderen, maar om dichter bij je eigen kern te komen. Zelfliefde betekent jezelf trouw blijven, ook als een ander jou niet kiest.
4. Herinner jezelf aan je veerkracht
Iedere keer dat je met afwijzing omgaat zonder jezelf te verliezen, word je sterker. Niet harder, niet ongevoeliger, maar steviger. Veerkracht betekent dat je voelt wat er gebeurt, het laat binnenkomen, en dan weer opstaat. Niet ondanks de afwijzing, maar mét alles wat het je leert.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Bron: Gezondheid.nu
Foto: Getty Images
LEES OOK
Uit andere media
Vera Guldemeester
Vera Guldemeester werkt als freelance redacteur bij Vriendin en creëert content over onderwerpen als: seks, liefde, mode, kinderen en huisdieren. Ze heeft een passie voor schrijven, reizen en eten. Als ze niet aan het werk is, dan is ze in de keuken te vinden, waar ze de lekkerste taarten en koekjes bakt.
Meer van Vera