brandend maagzuur

Last van brandend maagzuur? Met déze 11 tips kom je ervanaf

Oprispingen, een branderig gevoel achter je borstbeen: als je last hebt van brandend maagzuur, is dat behoorlijk vervelend. Zo kom je ervanaf!

1. Kauwen

Speeksel heeft een zuurremmend effect. Een half uur op een (suikervrij) kauwgompje kauwen, stimuleert de speekselaanmaak.

2. Venkelthee

Venkel helpt tegen allerlei spijsverteringsproblemen, ook brandend maagzuur. De etherische oliën in venkel kalmeren de maag en zorgen ervoor dat het zuur afneemt. Doe twee theelepels geplette venkelzaadjes in een theezakje. Laat zeven tot tien minuten trekken in een mok kokend water.

3. Comfortabele kleding

Een hoge, strakke broek of riem verhoogt de druk op je maag. Draag dus comfortabele kleding.

4. Zuiveringszout

Jouw redder in nood: meng een eetlepel zuiveringszout in een glas water en drink langzaam op. Zuiveringszout kalmeert de maag en neutraliseert het zuur.

5. Skip de triggers

Het verschilt per persoon welk voedsel of drinken brandend maagzuur uitlokt. Houd dus eens een dagboekje bij: wanneer had je er last van? Wat heb je toen precies gegeten of gedronken? Over het algemeen zijn koffie, koolzuurhoudende dranken, vet eten en alcohol de boosdoeners.

6. Hoger slapen

Heb je vooral ’s nachts last van brandend maagzuur? Zorg er dan voor dat je hoofd tien centimeter hoger ligt dan je voeten. Zet het hoofdeind van je bed bijvoorbeeld op klossen of slaap op twee kussens. De inhoud van je maag stroomt dan minder snel terug.

7. Goed bukken

Buk jij altijd voorover om iets van de grond te pakken? Niet doen! Dan stroomt het maagsap namelijk sneller je slokdarm in. De goede manier: door je knieën en met rechte rug.

8. Eet rustig

Als je te gehaast en te veel eet, raakt je maag sneller vol en dat triggert brandend maagzuur. Het eten blijft dan namelijk langer in je maag zitten, waardoor het sneller terug de slokdarm in kan stromen. Neem dus je tijd en eet niet te veel in één keer. Eet in plaats van drie grote maaltijden op een dag meerdere kleine porties.

9. Citroenwater

Citroen is van zichzelf natuurlijk erg zuur, maar als je het sap van een halve citroen door een longdrinkglas water mengt, heeft het juist een maagzuurneutraliserende werking. Drink dit zo’n twintig minuten voordat je iets eet.

10. Amandelen

Amandelen bevatten van zichzelf weinig zuren, waardoor ze in staat zijn maagzuur te neutraliseren. Eet drie à vier ongebrande amandelen na elke maaltijd of snack.

11. Vla

Vanillevla is een bron van calcium en laat dat nou net refl ux voorkomen. Calcium vormt namelijk een soort buffer tegen het maagzuur. Neem wel magere vla, anders zitten er te veel vetten in die juist kunnen zorgen voor meer maagzuur.