Lippenbalsem

Een deskundige legt uit: kun je verslaafd raken aan lippenbalsem?

Misschien heeft iemand het weleens gezegd: ‘Stop nou met die lippenbalsem, straks ben je verslaafd’. Maar is dat ook echt zo?

Er wordt weleens gezegd dat lippenbalsem verslavend zou zijn. Of dat je lippen er zelfs droger van zouden worden. NU.nl vroeg aan Vera Rogiers, hoogleraar cosmetologie en toxicolgie aan de Vrije Universiteit Brussel, of dat waar is.

Waarom krijg je droge lippen?

Lippen zijn minder goed beschermd tegen invloeden van buitenaf dan de rest van je huid. “De bovenste laag van de huid is de hoornlaag. Dit is een barrièrelaag die de huid beschermt. Bij de lippen ontbreekt de hoornlaag”, legt ze uit. Ook ontbreekt er een andere beschermlaag, die de rest van je huid wel heeft. “Het ontbreken van de hoornlaag en de talgklieren zorgt ervoor dat de vochtigheidsgraad van de lippen eerder daalt bij koud weer of juist heel warm weer, en dus zijn je lippen eerder droog dan de rest van je huid”, aldus Rogiers. Je lippen worden ook sneller droog als je er vaak aan likt.

Lees ook: Last van droge lippen? Met deze hacks kom je ervanaf

Wat doet lippenbalsem?

Lippenbalsem vormt een laag dat je lippen beschermt tegen de buitenlucht. “Dit is vooral handig om beschadigingen van de lippen sneller te laten genezen of wanneer je bijvoorbeeld door bepaalde medicatie heel droge lippen hebt”, legt Rogiers uit. Het is volgens haar niet nodig om je lippen continu in te smeren. “Je sluit hiermee de lippen af voor de buitenlucht, terwijl er normaal gesproken een wisselwerking is tussen de lucht en de lippen.”

Is het verslavend?

Volgens Rogiers kun je bij regelmatig gebruik van lippenbalsem niet verslaafd raken. “Het is niet zo dat je, net zoals bij koffie, steeds meer moet gebruiken om hetzelfde resultaat te behalen”, zegt ze. Als je door lippenbalsem vaker aan je lippen likt, kunnen ze wel droger aanvoelen, wanneer je stopt met het gebruik. Het gebruik van lippenbalsem kan niet als officiële verslaving worden gezien, omdat het niet voor problemen op werk, school of thuis zorgt. Volgens The Guardian kan het veelvuldig gebruik van lippenbalsem in enkele gevallen wijzen op een dwangstoornis. Kortom: je kunt niet fysiek verslaafd raken aan lippenbalsem.

Ook interessant: Zó lang kun je een joggingbroek dragen zonder ‘m te wassen

Bron: NU.nl, The Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen