Mondkapje

Kun je een zuurstoftekort krijgen van een mondkapje?

Op steeds meer plekken wordt het dragen van een mondkapje verplicht. Dit wordt niet door iedereen prettig gevonden, omdat het voor een benauwd gevoel zorgt. Kunnen mondkapjes echt voor een zuurstoftekort zorgen?

Benauwd

Het is inderdaad mogelijk dat een mondkapje oncomfortabel aanvoelt of een gevoel van benauwdheid kan geven. Toch hoef je je geen zorgen te maken dat het tot een daadwerkelijk zuurstoftekort leidt. De niet-medische mondkapjes kunnen voor een warm en benauwd gevoel zorgen, maar zijn luchtdoorlatend en sluiten onvoldoende af om dit soort klachten te kunnen veroorzaken.

Ademhaling

Krijg je het benauwd met een mondkapje, dan wordt dit dus niet veroorzaakt door een tekort aan zuurstof, maar doordat je zelf op een andere manier gaat ademhalen. Het is dan ook belangrijk om goed op je ademhaling te letten tijdens het dragen van een masker. Je kunt namelijk gaan hyperventileren wanneer je niet goed ademt. Ook kun je het beste kiezen voor een mondkapje van een dunne, maar dichte stof.

Vind je het spannend om een mondkapje te dragen, oefen dan alvast thuis met het dragen ervan. Zorg er daarnaast voor dat je altijd op tijd vertrekt en niet hoeft te rennen met het masker op.

Bron: Gezondheidsnet, Longfonds
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Anoniem
  J.f.verschuren
  Geachte, U maakt in dit artikel een zeer ernstige fout mbt tot uw mening dat een mondkapje niet tot zuurstof te kort leidt en derhalve geen schade zou veroorzaken. Deze fout brengt met zich mee dat u uw lezers lichamelijk letsel toe brengt omdat ze uw mening als leidend zien. Er zijn diverse tests die live aantonen hoe snel het zuurstof gehalte daalt en hoe ernstig snel de kooldioxide tot uiterst gevaarlijke waarden stijgt zelfs tot 10 maal overschrijding van het maximaal toegestane.. Ik verzoek u uw lezers gezondheid op waarde te schatten en te respecteren. Een van de live testen kunt u vinden op The HighWire with Del Bigtree. In het vertrouwen dat u uw fout corrigeert, verblijf ik, Met vriendelijke groet, J.f. verschuren
  Beantwoorden
  • Anoniem
  • Anoniem
   Jolanda
   Het is geen mening , maar eerder een vaststaand feit. Mondkapje is in begin lastig , maar went en id kwestie van goed ademhalen. Vraag maar aan de mensen die al heel lang voor hun beroep een mondkapje dragen , al jaren......
   Beantwoorden
 • Anoniem
  femke
  volgens mij is er ook nog dat er zuurstof in je bloed en hersenen te kort komt als je de hele tijd met zo,n mondkapje moet lopen.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  gjm van Meelen
  nou bij het dragen van mondkapje heb ik steeds last van bloed in mijn neus of echte bloed neus, als ik heb vrij wel de hele dag moet dragen op me werk is dat echt een naar ding.
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen