koppel gelukkig

Bijzonder: dít is de invloed van verliefdheid op je brein

Verliefd zijn is natuurlijk een super fijn gevoel, maar wat gebeurt er eigenlijk precies in je brein? In dit artikel leggen we het uit.

Verliefdheid

Als je verliefd bent voel je je vaak ‘on top of the world’. Tegelijkertijd voel je je ook kwetsbaar en is verliefd zijn natuurlijk ook erg spannend. Veel boeken en films zijn gebaseerd op de liefde. Logisch ook, want (bijna) niets is zo interessant als de liefde. Er is een onderzoek gedaan waaraan mensen deelnamen die aangaven op dat moment verliefd te zijn. De wetenschappers zijn van mening dat het stofje oxytocine een grote rol speelt in de manier van denken als je verliefd bent.

Lees ook: Hoe weet je of je verliefd bent? 5 onmiskenbare signalen

Aandacht voor de ander

De onderzoekers kwamen erachter dat het brein inderdaad anders werkt als je verliefd bent. De gedachtes die je dan hebt gaan vooral over die ene persoon waar jij kriebels van in je buik krijgt. Dit heb je waarschijnlijk zelf ook wel ervaren. Als je dol verliefd bent ben je hoofdzakelijk bezig met de ander. Hier kun je niets aan doen. Oxytocine circuleert in deze periode zowel door je zenuwstelsel als door je bloed.

Vriendin’s favoriet

Waarom is verliefdheid behalve mooi toch vooral ook vreselijk?Hoe komt het dat gevoelens van lust zo eenzaam maken? Waarom kun je in een relatie door grenzeloos obsessieve jaloezie verteerd worden? Hoe komt iemand zover dat hij zijn geliefde vermoordt terwijl hij wel van hem houdt? Kortom, waarom doet iets moois als liefde zoveel pijn? In Lang leve de liefde kun je er alles over lezen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Mandy: ‘Ik ben verliefd op mijn gynaecoloog’

Foto: GettyImages
Bron: https://www.mdpi.com/2076-328X/13/11/921

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.