Keelpijn

Keelpijn? Waarom je je volgens deze arts daar niet te veel zorgen om hoeft te maken

Wie in deze tijd last heeft van keelpijn, denkt al snel aan een besmetting met het coronavirus. Dit is logisch, maar niet altijd nodig.

Dat stelt de Amerikaanse arts Durga Sunitha Posina.

Keelpijn

Aan Bustle vertelt ze dat haar praktijk de afgelopen tijd veel telefoontjes heeft gekregen van bezorgde mensen die keelpijn hebben. Hoewel dit een mild symptoom kan zijn van het coronavirus, is het een van de minder vaak voorkomende klachten. Meteen in de paniek schieten, is volgens de arts dan ook niet nodig.

Heb je last van keelpijn, dan adviseert het RIVM om je voor de zekerheid te laten testen. Ook kan het verstandig zijn om thuis te blijven tot de klacht helemaal over is. Maar volgens Durga hoef je je niet te veel zorgen te maken. Zeker in het geval je alleen keelpijn hebt en verder niets.

Oorzaken

Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben, vertelt Durga. Het komt voor in de winter, maar ook in de zomermaanden. Zo kan je keel door de airco of ventilators geïrriteerd raken of is hooikoorts de boosdoener. Ook wanneer je snurkt of slecht slaapt kan je keel rauw aanvoelen. Ten slotte kan je een griep of verkoudheidsvirus te pakken hebben.

Naar de huisarts

Maar wanneer moet je nu wél aan de bel trekken? Over het algemeen is keelpijn onschuldig en gaat binnen tien dagen weer over. Maar is een van de volgende punten op jou van toepassing, dan is het slim om contact op te nemen met de huisarts.

Neem contact op als je:
– ook moeite hebt met ademen, slikken of je mond openen
– ook koorts hebt
– ook oorpijn hebt
– meer dan twee weken hees bent
– bloed in je slijm of speeksel ziet
– ook een knobbel of zwelling in je keel, nek of gezicht voelt
– rode en gezwollen amandelen hebt, met witte plekjes
– kleine, rode vlekjes ziet zitten op de achterkant van je gehemelte
– er zeker van wilt zeker dat het geen corona is

Bij zorgen, kan een telefoontje aan de huisarts nóóit kwaad.

Bron: Bustle, RIVM, Thuisarts, Margriet
Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.