thee koffie drinken

Is het echt goed om thee te drinken bij warm weer?

Grote kans dat je weleens voorbij hebt horen komen dat warme drankjes beter zijn dan koude drankjes wanneer het warm weer is. Maar is dit ook echt zo?

NUcheckt zocht het uit.

‘Warme dranken het best’

Verschillende bronnen beweren dat warme dranken het beste zijn wanneer het buiten heet is. De hitte in de drank zou ervoor zorgen dat je lichaam wordt aangespoord om meer te zweten. Dit helpt vervolgens om af te koelen. Daarnaast zou een kop thee een ‘natuurlijke reactie’ in je lijf veroorzaken waardoor je afkoelt. Koude dranken zouden juist het tegenovergestelde effect hebben.

Hoe zit het echt

Maar, klopt dit ook echt? Coen Bongers, inspanningsfysioloog aan het Radboudumc, sluit het niet uit dat warme dranken soms een gunstig effect kunnen hebben bij het afkoelen. “”Een warme drank verhoogt de temperatuur in je lichaam, wat je lichaam stimuleert om de afkoelingsmechanismes in werking te zetten”, legt hij uit. Of dit beter is dan iets kouds, hangt wel van een aantal dingen af. Zo spelen de temperatuur en luchtvochtigheid een rol.

Volgens Bongers kan koud drinken namelijk ook helpen met het afkoelen van je lichaam. Aangezien ze in de hitte waarschijnlijk prettiger aanvoelen dan een warm glas thee, adviseert Bongers toch om iets kouds te drinken.

Koen Levels, thermofysioloog van het NOC*NSF, denkt dat een warme drank zoals thee er helemaal niet voor kan zorgen dat je echt afkoelt. “Warm drinken verhoogt tijdelijk de temperatuur in je lichaam, hierdoor is het mogelijk dat je lichaam harder gaat werken om deze warmte kwijt te raken. Ik denk alleen niet dat hierdoor de lichaamstemperatuur uiteindelijk lager wordt dan de temperatuur die je lichaam had voor je een kop thee dronk.”

Sporten

En hoe zit het als je fysiek aan het werk bent of fanatiek sport? Ook dan is het volgens Bongers en Levels niet nodig om iets warms te drinken. Volgens Bongers zweet je in zo’n situatie al veel en heb je een hoge huiddoorbloeding. Het heeft dan geen zin om deze afkoelingsmechanismes extra te stimuleren. Iets kouds drinken, is dus altijd beter.

Volgens Levels kan een koude drank er goed voor zorgen dat je lijf voor een korte periode afkoelt. “Vooral ijswater, zoals een slush puppie, kan goed helpen om even iets koeler te worden.”

Conclusie

Dus, de conclusie? Het hangt van meerdere factoren af of een warme drank beter helpt om af te koelen dan een koude drank. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur, de luchtvochtigheid en hoe actief je zelf bent. Of je überhaupt echt kan afkoelen door iets warms te drinken, blijkt niet duidelijk. Deskundigen adviseren dan ook om gewoon te drinken waar jij het meest zin in hebt.

Bron: NUcheckt.nl
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen