Ontwerp Zonder Titel 2022 10 29t141717.612

Een relatie met een hoogsensitief persoon? Dít zijn de voordelen

Ben jij een hooggevoelig persoon of heb je een relatie met een HSP’er? Dan mogen jullie blij zijn. Dít zijn namelijk de voordelen.

Gevoelig voor prikkels

Ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig. Dit betekent dat je gevoeliger bent voor prikkels vanuit je omgeving (en andere mensen). Soms schamen hooggevoelige mensen zich voor dit kenmerk omdat ze in het verleden wel eens ’te gevoelig’ werden genoemd. Gelukkig heeft jouw hooggevoeligheid ook een aantal voordelen, ook in een liefdesrelatie. Zo kunnen hooggevoelige mensen gevoelens van anderen overnemen en kunnen ze zich makkelijk in een ander verplaatsen. Dit is zelfs terug te zien in hersenscans. Daarnaast houden hooggevoelige mensen meer rekening met de gevoelens en behoeftes van anderen. Een hooggevoelig persoon weet dat bepaald gedrag mogelijk effect heeft op anderen en zal hier ook bewust mee omgaan. Doordat je al snel in de gaten hebt hoe je partner zich voelt, kun je hier beter op inspelen en vormen jullie een sterk team.

Lees ook: Reizen als je hooggevoelig bent: 7x zó ga je ermee om

Support

Een hooggevoelig persoon neemt zeker niet alleen de negatieve emoties over van zijn of haar partner. Zodra een hooggevoelig persoon zijn of haar partner blij en/of gelukkig ziet, wordt het beloningssysteem in het brein geactiveerd. Daarnaast neemt hij of zij deze emoties over en ervaart deze intenser dan een niet hooggevoelig persoon. Dit is waarom een HSP’er een goede motivator is in een relatie. Een hooggevoelig persoon zal dus rekening houden met andermans gevoelens en behoeftes, zal de ander altijd steunen en zal ook belangrijke details beter onthouden. Een HSP’er weet precies welke simpele dingen zijn of haar partner blij maken en welke gebeurtenissen uit zijn of haar jeugd een grote invloed hebben gehad.

Lees ook: Ben je hooggevoelig? Dan bezit je déze 5 kwaliteiten

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.