Loungebroeken: Jonge vrouw rustend op bank met kopje thee

Het belang van even helemaal niks doen

Relaxen, ontspannen, even helemaal niks doen. We maken onszelf vaak wijs dat het zonde van onze tijd is, we hebben immers vaak een soort oneindig durende to-dolijst die we graag willen afvinken. Maar wist je dat even helemaal niks doen net zo productief is?

Niks doen

Kunnen we dat tegenwoordig nog? Niks doen? In de huidige maatschappij zal het merendeel van de mensen antwoorden dat ze ‘druk’ zijn wanneer er wordt gevraagd hoe het met ze gaat. Ben jij hier ook schuldig aan? Dan is het tijd om het wat rustiger aan te doen. Het leven is namelijk helemaal niet bedoeld om altijd druk te zijn. We hoeven ons niet altijd bezig te houden, soms is het ook gewoon geoorloofd, en goed voor onze (mentale) gezondheid, om even niks te doen.

Niets doen betekent dus niet urenlang scrollen over je online tijdlijn. Niks doen is ook echt even helemaal niets doen. Of in ieder geval iets dat niet prikkelt en geen aandacht of energie van je vraagt. Zoals het kijken naar je lievelingsserie, een wandeling door het bos of simpelweg op je tuinset crashen en genieten van de zon op je gezicht.

Prikkels

Ons brein heeft het nodig om ook een periode niet aan te staan en even helemaal niks te doen. Om niet continu alert te zijn en alles maar te moeten verwerken. Gedurende de dag krijgen we te maken met immens veel prikkels, helemaal niet gek dat we soms tegen het eind van de middag wat kribbig en chagrijnig zijn. Scrollen, werken, to-dolijstjes, harde geluiden, het zijn allemaal aspecten die ervoor zorgen dat we overprikkeld raken.

De grote boosdoener

Het gevoel dat we tegenwoordig continu iets moeten, komt niet zomaar uit de lucht vallen. In een tijd waarin het makkelijk is om het leven van een ander (online) te volgen, is het ook een stuk makkelijker om jezelf te vergelijken. Wanneer iemand continu deelt wat er allemaal in zijn of haar leven gebeurt, dan heb je jezelf in no time wijsgemaakt dat jij ook meer moet doen. Op deze manier lijkt niks doen helemaal uit den boze. We zitten zo aan onze telefoon vastgeplakt, dat we vergeten zijn hoe we ons moeten vervelen, en dat dat ook gewoon mag. Zelfs lange wachtrijen, de wachtruimte bij de tandarts of reclameblokken op televisie vullen we in door te scrollen. Niet vreemd dat ons brein snakt naar een pauze.

Symptomen dat je toe bent aan niks doen

Het mooie van het lichaam is dat het je altijd laat weten wat het nodig heeft. Dit kun je merken wanneer je brein verlangt naar niks doen:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Stress
  • Verminderde concentratie
  • Slaapproblemen
  • Onrust
  • Overmand worden door emoties

Geef ruimte om te dagdromen

Bedenk je even in hoe het zou zijn als je gewoon een moment echt even helemaal niks zou doen. Geen telefoon, geen afleiding, geen gesprekken, gewoon jij en je gedachten. Wat zou er dan gebeuren? Tuurlijk zal je brein eerst zo’n 100 kilometer per uur door razen, maar uiteindelijk zal het steeds stiller worden en creëer je de ruimte om te voelen en weg te dromen in de richting van je diepe verlangens. Het brein is dan op een andere manier actief: je reflecteert, denkt na over jezelf, je toekomst of juist iets totaal nieuws. Wees niet bang om te ‘piekeren’, dat hoort nou eenmaal bij het leven. Je gedachten hebben het nodig om een uitweg te vinden. Ga jij continu maar door en gun je jezelf geen moment om even helemaal niks te doen, dan zal je merken dat je veel prikkelbaarder bent.

Beeld: Getty Images

LEES OOK

Lees meer Gezond & Mooi

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Uit andere media


Yentl Spijk

Yentl Spijk is freelance redacteur bij Vriendin. Op Instagram heeft zij een eigen community opgebouwd om anderen te inspireren om in zichzelf te blijven geloven. In 2023 bracht Yentl haar eerste roman 'Unhappy Single' uit, en eind 2024 slingerde zij haar bundel 'Good Morning' de wereld in. In haar vrije tijd maakt ze graag nieuwe herinneringen met haar gezin en doet ze haar best om haar ontembare reislust de baas te blijven.

Meer van Yentl