Ontwerp Zonder Titel 2023 01 07t125047.898

Dít is waarom jij je dingen anders herinnert dan je broer of zus

Hebben jij en je broer of zus ook wel eens discussies over een bepaalde situatie uit het verleden? Dit is waarom herinneringen verschillen.

Verschillende percepties

Een perceptie verwijst naar de manier waarop iemand iets of iemand waarneemt. Je zou denken dat als je samen opgroeit en veel dezelfde dingen meemaakt, de herinneringen van jou en je broer en/of zus zouden overeenkomen. Dit is dus niet het geval en soms ontstaan er dan discussies over specifieke gebeurtenissen of situaties. Zo kan het zijn dat jij van een bepaalde oom of tante een bepaald beeld hebt wat niet overeenkomt met het beeld dat jouw broer en/of zus heeft. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat deze oom of tante jou als persoon anders benaderde dan je broer en/of zus. Dit heeft invloed op jouw perceptie en de perceptie van de ander.

Lees ook: Bewezen: herinneringen ophalen met je partner verbetert jullie relatie

Conclusies

Daarnaast is het ook nog eens zo dat mensen heftige gebeurtenissen vaak een plekje willen geven. Misschien woonden jij en je broer en/of zus vroeger op een afgelegen plek, op een soort boerderij met veel land. Als het dan hard regende en onweerde, maakte dit jou wellicht angstig. Deze angst kan je nu nog wel eens overvallen als het onweert. Je broer of zus die hetzelfde heeft meegemaakt, vond dit misschien ook eng, maar ervoer minder angst en heeft deze gebeurtenis een plekje gegeven. Hij of zij heeft er nu geen last meer van. Zo zie je maar weer dat, ook al maak je dezelfde dingen mee, de percepties of ervaringen kunnen verschillen.

Lees ook: Nicole is in haar eentje mantelzorger voor haar ouders: ‘Mijn broers steken geen vinger uit’

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.