
- Home
- Gezond & mooi
- Help, een gerstekorrel! Dit doe je eraan en zo voorkom je ze
Help, een gerstekorrel! Dit doe je eraan en zo voorkom je ze
Tekst: Yentl Spijk
7 mei 2025
Het leed dat gerstekorrel heet. Een klein, wit, hardnekkig ‘puntje’ op je gezicht dat met geen mogelijkheid meer weggaat. Het lijkt op een puistje of een witte mee-eter en het liefst knijp je ‘m uit. Iets wat je beter niet kunt doen, want dat maakt het alleen maar erger. Wat je wel kunt doen? Vriendin legt het je uit.
Een gerstekorrel
Wat is toch dat vervelende witte stipje dat je niet meer van je huid krijgt? De officiële naam is milia, beter bekend als een gerstekorrel. Hoewel de korrel volkomen onschuldig is, is het begrijpelijk dat je ‘m liever kwijt dan rijk bent. Een gerstekorrel is ongeveer zo groot als een speldenknop. Als je eroverheen wrijft, voel je een kleine verdikking. Dit ontstaat door een verstopping in de afvoergang van een zweetklier of talgkliertje. Er verschijnt dan een pijnloos bolletje, gevuld met witte hoornschilfers. Gerstekorrels komen voornamelijk voor op het gezicht, en dan met name rondom de ogen, op de wangen of jukbeenderen. Ook kunnen ze ontstaan rondom de oren.
Vooral niet doen
Misschien heb je ontzettend de behoefte om dat vervelende bolletje uit te knijpen, maar dit is af te raden. Het kleine bolletje laat zich namelijk niet makkelijk opengaan, waardoor je eigenlijk je huid alleen maar kapotknijpt. Zo blijf je achter met een rode, beschadigde huid én een gerstekorrel. Er bestaat ook nog de kans dat je hier een litteken aan overhoudt. Zonde!
Wat dan wel doen?
Geduld is een schone zaak in deze. Een gerstekorrel kan namelijk vanzelf weggaan; echter, je hebt hier wel een lange adem voor nodig. Dit kan namelijk wel een paar jaar duren. Wanneer dit niet gebeurt, of wanneer je vindt dat dit te lang duurt, maak dan een afspraak bij een schoonheidsspecialiste of huidtherapeut om de gerstekorrel te laten verwijderen.
Tips om een gerstekorrel voorkomen
Helaas kan je het krijgen van een gerstekorrel niet helemaal voorkomen, maar je kunt wel dingen doen om je kansen te verkleinen. Je kunt je huid exfoliëren met een product met glycolzuur of salicylzuur, of je huid behandelen met vitamine A-zuur. Op deze manier zul je minder vaak last hebben van gerstekorrels. Pas alleen wel op met deze middelen rondom je ogen. Verminder het gebruik van olieachtige producten rond je ogen en kies hiervoor in de plaats voor een wateroplosbare cleanser. Ook is het aan te raden om je huid goed te beschermen tegen de zon. Malia komen namelijk vaker voor bij mensen met een zonbeschadigde huid.
Beeld: Getty Images
LEES OOK
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Uit andere media
Yentl Spijk
Yentl Spijk is freelance redacteur bij Vriendin. Op Instagram heeft zij een eigen community opgebouwd om anderen te inspireren om in zichzelf te blijven geloven. In 2023 bracht Yentl haar eerste roman 'Unhappy Single' uit, en eind 2024 slingerde zij haar bundel 'Good Morning' de wereld in. In haar vrije tijd maakt ze graag nieuwe herinneringen met haar gezin en doet ze haar best om haar ontembare reislust de baas te blijven.
Meer van Yentl