Ontwerp Zonder Titel (9)

Grenzen stellen en familie: zó ga je er het beste mee om

Stel je hebt een relatie en je ouders lijken jullie persoonlijke grenzen niet te willen accepteren. Hoe ga je hier dan het beste mee om?

Grenzen stellen

Vooral als je pas een korte tijd uit huis bent of een paar maanden samenwoont, zullen je ouders het misschien lastig vinden om opnieuw vorm te geven aan jullie contact. Misschien vind de schoonmoeder van je partner het heel fijn om haar zoon nog steeds twee keer per week op te zoeken, maar zitten jullie daar eigenlijk niet zo op te wachten. Sterker nog: jullie zouden het fijner vinden als ze eerst belt of een berichtje stuurt of jullie thuis zijn. Het kan ook zo zijn dat je een hele hechte band hebt met je (schoon)ouders en het daarom geen enkel probleem vindt als ze onverwachts op de stoep staan. Hoe de relatie met je (schoon)ouders ook is, vaak is het toch belangrijk om jullie persoonlijke grenzen kenbaar te maken, zodat er geen onnodige conflicten of discussies ontstaan.

Lees ook: Bewezen: herinneringen ophalen met je partner verbetert jullie relatie

Gezonde relatie

Het kan heel lastig zijn om tijdens een gesprek met je ouders je grenzen aan te geven. Je houdt waarschijnlijk onwijs veel van ze en het laatste wat je wil is hen teleurstellen of verdriet doen. Het stellen van grenzen is alleen nodig op moment dat jijzelf merkt dat je grenzen vaak worden overschreden. Misschien geeft je moeder vaak op ongepaste momenten haar ongezouten mening of probeert ze na al die jaren nog altijd jouw keuzes te beïnvloeden. Als je dit niet fijn vindt en/of je merkt dat je relatie eronder lijdt, dan is het tijd om met je ouders het gesprek aan te gaan. Je kunt dit doen door eerst te vertellen hoe dankbaar je ze bent en hoe fijn je het vindt dat ze jou altijd willen helpen. Het kan zo zijn dat de boodschap niet direct wordt begrepen en dat je dit gesprek nog een paar keer zult moeten herhalen. Probeer begripvol te zijn en te laten zien dat je van ze houdt, maar wel graag de regie over je eigen leven hebt.

Lees ook: Een relatiebreuk verwerken: 5 tips om het iets makkelijker te maken

Foto: GettyImages
Bron: Psychcentral.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.