Ontwerp Zonder Titel 2022 10 23t155144.320

Ghosting: dít is het en zo ga je er het beste mee om

In de datewereld wordt er wel eens gesproken over ghosting. Wij vertellen je wat dit is en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Ghosting

Misschien heb je wel eens gehoord van de term ‘ghosting’. In de datewereld wordt deze term steeds vaker gebruikt, maar wat betekent het nou eigenlijk? Ghosting verwijst naar gedrag waarbij de persoon waarmee je aan het daten bent, van de één op de andere dag niets meer van zich laat horen. Hij of zij verdwijnt niet alleen uit het zicht, maar is ook niet meer te bereiken via Whats-App of sociale media. Dit gedrag kan jou onzeker of angstig laten voelen. Je weet immers dat de persoon gewoon doorleeft, maar hij of zij laat op geen enkele manier meer iets van zich horen. Dit gedrag komt natuurlijk niet alleen in de datingwereld, maar ook op werkplekken of in vriendschappen voor.

Lees ook: Dít is hoelang de verliefde fase in jullie relatie echt duurt

Verklaring

Je vraagt je misschien af waarom iemand zulk gedrag vertoont? Heb je iets fout gedaan, waardoor hij of zij plotseling geen interesse meer had? Of is er misschien meer aan de hand? Vaak heeft ghosting te maken meer te maken met de persoon die het doet, dan met de persoon die het overkomt. Door in één keer alle vormen van contact te verbreken, gaat hij of zij confrontaties uit de weg en kan op een relatief makkelijke manier uit je leven verdwijnen. De andere persoon neemt geen verantwoordelijkheid en/of heeft geen empathie voor wat hij of zij jou aandoet. Een gesprek tussen jullie zou meer duidelijkheid opleveren, maar het is voor de ander veel makkelijker om in één keer uit je leven te verdwijnen.

Lees ook: Eva ging vreemd en dat pakte goed uit: ‘Mijn minnaar redde mijn relatie’

Verdriet

Als iemand die belangrijk voor je is, in één keer uit je leven verdwijnt, kan dit nogal wat gevoelens oproepen. Je voelt je misschien in de war en probeert te begrijpen waarom de ander in één keer niets meer van zich laat horen. Je twijfelt aan jezelf en aan je eigen gedrag. Je maakt je wellicht zorgen en probeert in contact te komen met mensen uit zijn of haar omgeving. Als je een langere tijd met iemand samen bent geweest, is het logisch dat je een verklaring wil voor dit gedrag. Hebben jullie maar drie of vier dates gehad? Dan kun je er maar beter vanuit gaan dat het goed is dat jullie relatie is beëindigd. Als je het idee hebt dat je geghost wordt, kan dit je onzeker maken en kwetsbaar laten voelen. Misschien dat je ook wat minder snel een nieuwe relatie aan durft te gaan. Dit is heel normaal en gun jezelf dan ook de tijd om dit vertrouwen weer terug te krijgen.

Lees ook: Monique Westenberg over periode na relatiebreuk: ‘Zelfs ouders die ik niet kende, steunden me’

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.