Ontwerp Zonder Titel (41)

Voel je je eenzaam op je werk? Dít kan je helpen

Voel jij je vaak eenzaam op je werk? Dit is niet fijn en ook niet goed voor je (mentale) gezondheid. Dít kun je er aan doen.

Eenzaamheid

Als je je eenzaam voelt op je werk, kan dit tot onzekerheid, angst en somberheid leiden. Heel logisch, want je werk kan nog zo leuk zijn, het is wel zo fijn om je ook verbonden te voelen met collega’s. De sfeer op je werk heeft namelijk veel invloed op hoe jij je voelt. Door eenzaamheid neemt vaak ook je passie en enthousiasme af en je belandt zo in een neerwaartse spiraal. Als dit te lang duurt, kun je last krijgen van burn-out achtige klachten. Je voelt je minder betrokken en je zin om te gaan werken neemt af. Hierdoor ga je je waarschijnlijk nog eenzamer voelen. Om deze negatieve spiraal te doorbreken kun je een aantal dingen doen.

Lees ook: Vind je je baan niet leuk? Zó zorg je ervoor dat je werkdagen minder lang lijken

Eenzaamheid verminderen

Je kunt eenzaamheid op verschillende manieren verminderen. Denk je dat je werkrelaties nog verbeterd kunnen worden? Probeer dan kleine contactmomenten te creëren. Je hoeft niet direct samen met al je collega’s te gaan lunchen, maar zoek een paar collega’s uit waar jij je prettig bij voelt. Neem je voor om iedere dag een kort gesprekje aan te knopen en kijk wat dit je oplevert. Als je je vertrouwd genoeg voelt, kun je eventueel delen dat je het eng vond om de eerste stap in het contact te zetten, maar je het heel leuk vindt dat je hem/haar nu beter leert kennen. Misschien zijn er hobby’s of interesses die jullie delen? Je collega’s hoeven niet je beste vrienden te worden, maar het is wel fijn als er een positieve sfeer hangt waarbij iedereen zich gezien en gehoord voelt. Het is normaal en menselijk om ergens bij te willen horen. Vind je de connectie niet op je werk? Geen paniek. Probeer dan energie te halen uit de contacten in je persoonlijke leven.

Lees ook: Heb je het gevoel dat je niet groeit in je werk? Handige tips

Foto: GettyImages
Bron: Stylist.co.uk

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.