Digital Detox

Een digital detox: zó ga je even helemaal offline

Tijdens een digitale detox breng je een bepaalde hoeveelheid tijd door zonder je telefoon. Dat kan een aantal uur of een aantal dagen zijn. Een detox kun je thuis doen of tijdens je vakantie of een weekendje weg. Zo doe je het:

Digital detox

Stap 1: Bedenk een aantal vervangende activiteiten. Maak een wandeling in de natuur, doe een stilte-retraite in je eigen huis,
ga zwemmen in natuurwater, lees een boek of doe een spa-sessie, compleet met maskertje en een bad. Of – als je meer tijd hebt – doe een weekendje huizenruil en verken de omgeving.

Stap 2: Leg je telefoon in een andere ruimte dan waar jij bent, plan een smartphonevrije avond in of ga zonder telefoon de deur
uit. Meteen all the way? Zet dan een paar dagen achter elkaar cold turkey je telefoon uit.

Stap 3: Laat je omgeving weten dat je gaat detoxen. Vervang op WhatsApp je profielfoto door een foto met een tekst met iets als ‘Ik ben een tijdje offline.’ Dan weet je omgeving dat ze even niet op je hoeven te rekenen.

Stap 4: ZET DOOR! Uit onderzoek blijkt dat detoxen zwaar kan zijn. Je kickt af, met de nodige bijbehorende bijwerkingen, zoals
een onrustig gevoel. Wat kan helpen, is om het samen te doen. Dan kun je voor elkaar een steun in de rug en/of stok achter de deur zijn.

Lees ook: ‘Verslaafd aan je telefoon? Met dit trucje kom je er vanaf’

Dit helpt ook

Vind je een digital detox te heftig, maar wil je wel minderen met al die nutteloze uren achter je telefoon? Met deze tips gaat dat zeker lukken:

Tip 1: Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn en zo snel mogelijk te reageren op berichten. Niemand houdt je onder schot en de wereld vergaat niet als je dat niet doet. Stop met dwangmatig reageren. Neem het heft terug in eigen handen. Denk na over je eigen gebruik. Wat wil jij?

Tip 2: Schakel de geluiden op je telefoon uit, en als je toch bezig bent, schakel dan ook de blauwe vinkjes op WhatsApp uit.

Tip 3: Leg je telefoon weg op een plek waar je ’m niet ziet.

Tip 4: Richt een leuk plekje in voor je telefoon op de gang. Net zoals vroeger!

Tip 5: Gebruik je telefoon niet voor acht uur ’s ochtends en ook niet meer na acht uur ’s avonds.

Tip 6: Richt het beginscherm van je telefoon rustig in. Zet er bijvoorbeeld alleen je contacten, boodschappenlijst-app en camera op. De rest van je apps verplaats je naar elders.

Tip 7: Verwijder socialmedia-apps en je mailbox van je telefoon. Check die voortaan alleen op je laptop.

Tip 8: Neem je telefoon niet mee naar je slaapkamer. Gebruik je je telefoon als wekker? Koop dan een ouderwetse wekker
om mee wakker te worden.

Bron: Vriendin 29
Beeld: Getty Images