lui

Dolce far niente: 3 misvattingen over niks doen

Dolce far niente: een Italiaanse uitdrukking die ‘het zoete nietsdoen’ betekent. Het is een filosofie die draait om het genieten van de eenvoudige genoegens van het leven en het bewust ervaren van rust en ontspanning, zonder schuldgevoel. Helemaal niet zo lui dus.

Dolce far niente is niet per definitie een passieve bezigheid. Het is eerder een bewuste keuze om te vertragen en te genieten van het moment. Het kan bijvoorbeeld een manier zijn om te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek en om de batterij weer op te laden in je drukke bestaan. Door even helemaal niets te hoeven en te doen, krijgt je creativiteit ook meer ruimte om te vloeien.

Dolce far niente staat voor luiheid

‘Even lekker helemaal niets doen’, dat kan vast niet anders dan heel erg lui zijn en rondhangen. Dolce far niente wordt vaak gezien als een excuus om niets te doen en de boel de boel te laten, maar het is een bewuste keuze om te ontspannen en op te laden.

Niet productief

In plaats van een negatieve impact te hebben, kan dolce far niente juist leiden tot meer creativiteit en een frissere geest, waardoor je uiteindelijk productiever kunt zijn. Wanneer jij de hele dag van hot naar her holt en nooit een minuut de tijd neemt om even stil te staan en te genieten van waar je bent, is de kans ook klein dat je ruimte hebt voor nieuwe inzichten en bedenkingen. Door juist even niets te doen, groeit je creativiteit. En hierdoor dus ook indirect je energie. Helemaal zo gek dus nog niet, dat niks doen.

Alleen voor de rijken onder ons

Dat even terugtrekken en niets doen alleen voor de rijken is, is erg achterhaald. Dolce far niente is een concept dat voor iedereen toegankelijk is, ongeacht iemands financiële situatie. Het gaat om het vinden van momenten van rust en bezinning, ongeacht waar je bent of wat je doet. Dat jij niet tijdens je drukke werkdag de braai aansteekt om in de tuin even niets te doen, is te begrijpen, maar denk eens aan alle keren dat je niets zou kunnen doen, maar er toch voor kiest om de was te vouwen, de auto stof te zuigen of de badkamer te gaan boenen? Op zulke momenten kan je jezelf ook rust gunnen. Rust is namelijk minstens zo belangrijk als productiviteit en hoeft niet verdiend te worden door eerst allerlei klusjes af te vinken.

Beeld: Getty Images

LEES OOK

Lees meer Lifestyle

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Uit andere media


Yentl Spijk

Yentl Spijk is freelance redacteur bij Vriendin. Op Instagram heeft zij een eigen community opgebouwd om anderen te inspireren om in zichzelf te blijven geloven. In 2023 bracht Yentl haar eerste roman 'Unhappy Single' uit, en eind 2024 slingerde zij haar bundel 'Good Morning' de wereld in. In haar vrije tijd maakt ze graag nieuwe herinneringen met haar gezin en doet ze haar best om haar ontembare reislust de baas te blijven.

Meer van Yentl