vrouw

Dít is waarom je je soms verdrietig kunt voelen na de seks

Voel jij je wel eens angstig of verdrietig nadat je seks hebt gehad? Dit hoeft helemaal niets negatiefs te zijn. Het komt juist vaker voor dan je zou denken.

De drie fases

In totaal bestaat seks uit drie verschillende fases. De eerste fase is de opwinding. De tweede fase wordt ‘plateau’ genoemd. De laatste en derde fase verwijst naar het orgasme. Onderzoek beschrijft nu ook nog een vierde fase. Dit is de periode na de seks. Vaak knuffel je nog even met je partner en ervaar je voornamelijk positieve gevoelens. Toch is het echt niet vreemd om je na de seks af en toe minder positief, en zelfs wat verdrietig of angstig te voelen.

Lees ook: Bewezen: de coronacrisis maakt ons seksleven avontuurlijker

Stress en angst

Uit onderzoek blijkt dat zowel vrouwen als mannen zich weleens verdrietig voelen na de seks. Dit heeft niets te maken met jouw partner of de kwaliteit van de vrijpartij. Vaak heeft het te maken met een langere periode van stress. Vooral wanneer je je de laatste maand angstig of depressief hebt gevoelt, beïnvloedt dit je gevoel na de seks. Het is dus heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Belangrijk is wel om in kaart te brengen waarom je je de laatste maand slechter hebt gevoeld dan anders.

Lees ook: Dit gebeurt er in je brein als je seks hebt

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen