lente

Dit is waarom het coronavirus niet verdwijnt in de zomer

Hoewel sommige mensen hopen dat de zomerse temperaturen een einde kunnen maken aan de verspreiding van het coronavirus, lijkt dit te mooi om waar te zijn.

Koude temperaturen

Het coronavirus dook voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. Vervolgens verspreidde het zich razendsnel naar andere delen van de wereld. Opvallend was, dat de uitbraak van het virus het grootst was in de landen waar het op dat moment relatief koud was.

Dit merkte ook het Massachussets Insitute of Technology op. Zij vergeleken de temperaturen binnen de verschillende staten van Amerika. In warmere staten als Texas en Florida zou de verspreiding van het virus langzamer gaan dan in koudere staten.

Met de seizoenen mee bewegen

Het zou dan ook goed kunnen dat het coronavirus met de seizoenen mee beweegt, net als het geval is met de griep. Zodra de kou in november begint, start ook het Influenzaseizoen. Het aantal zieken neemt weer af wanneer het warmer wordt. Uit onderzoek blijkt dat dit ook geldt voor veel coronavirussen.

Je kunt het als volgt zien: coronavirussen worden beschermd door een soort vetlaagje, wat je kunt vergelijken met boter. Als het koud is, wordt dat laagje hard en is het virusdeeltje beter beschermd. Wordt het warmer, dan smelt het laagje en dus ook de bescherming.

Niet verdwijnen

Toch waarschuwen experts dat ondanks dat het coronavirus zich minder snel zal verspreiden bij warm weer en een lage luchtvochtigheid, dit er niet voor zal zorgen dat het geheel zal verdwijnen.

Ook in het geval dat het virus zich anders gedraagt in de winter dan in de zomer wegen de voordelen hiervan bij lange na niet op tegen de kracht van de pandemie. Bij de Spaanse griep bijvoorbeeld overleefde het virus twee winters en twee zomers. Het gevolg hiervan was een sterfte-aantal van 40 miljoen mensen.

Volgens experts is het allerbelangrijkste aspect van besmetting namelijk niet het weer, maar hoe mensen met elkaar omgaan. Verspreiding vindt plaats door hoesten en niezen, en dat doen we ook in de zomer. Alleen de uitwerking kan anders zijn, vanwege een slim ’trucje’ dat sommige virussen uithalen.

‘Trucje’

Deskundigen denken dat het goed mogelijk is dat mensen minder klachten ontwikkelen zodra het warmer wordt, maar dat zij ondertussen het virus wél bij zich kunnen dragen. Zijn de weersomstandigheden niet ideaal, dan kan het coronavirus in je cellen blijven wachten tot het kouder wordt en dan alsnog toeslaan.

De conclusie? Hoewel het weer invloed kan hebben op de verspreiding van het coronavirus, zal het zeker niet verdwijnen.

Bron: RTL Nieuws

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.