Intermittent Fasting

Dit doet intermittent fasting voor je hormoonbalans

Intermittent fasting: je hebt er vast weleens iets over gehoord. Misschien doe je het zelf, misschien heb je een vriendin die zéér enthousiast is over haar ‘eetraam’ van 8 uur. Maar wist je dat deze manier van eten niet alleen kan helpen bij gewichtsverlies, maar ook invloed heeft op je hormonen? 

En nee, dat betekent niet alleen je menstruatiecyclus. Denk ook aan je energieniveau, je slaap, je stemming én je huid. Maar hoe werkt dat dan precies? En is het voor iedere vrouw een goed idee? We zetten het voor je op een rij.

Wat is intermittent fasting ook alweer?

Intermittent fasting draait niet om wat je eet, maar om wanneer je eet. De meest populaire vorm is de 16:8-methode: 16 uur vasten, 8 uur waarin je wél mag eten. Bijvoorbeeld: je eet tussen 12.00 en 20.00 uur en slaat je ontbijt over. Tijdens het vasten drink je alleen water, thee of zwarte koffie. Het idee is dat je lichaam in die vastenperiode overschakelt op vetverbranding en processen activeert die goed zijn voor je cellen én je hormonen.

Hormonen in balans: hoe zit dat?

Je lichaam is één grote, ingewikkelde fabriek vol hormonen die elkaar beïnvloeden. Denk aan insuline, oestrogeen, progesteron, cortisol en leptine… Het zijn allemaal signaalstofjes die bepalen hoe jij je voelt, hoe je lichaam functioneert en zelfs hoe je eruitziet.

Wat intermittent fasting onder andere doet

1. Insuline wordt stabieler

Insuline is het hormoon dat je bloedsuiker regelt. Als je de hele dag door eet, vooral koolhydraten en suikers, dan moet je lichaam steeds insuline aanmaken. Door minder vaak te eten, geef je je insulineniveau de kans om te dalen. Dat is goed voor je vetverbranding én vermindert de kans op insulineresistentie, een veelvoorkomend probleem bij vrouwen rond de 40.

2. Meer gevoeligheid voor leptine en ghreline

Leptine is het ‘ik zit vol’-hormoon, ghreline het ‘ik heb honger’-hormoon. Intermittent fasting helpt je lichaam beter te luisteren naar deze signalen. Daardoor krijg je minder snel last van emotie-eten of snaaibuien in de avond.

3. Cortisol onder controle

Te veel stress (en dus te veel cortisol) is funest voor je hormonen. Intermittent fasting kan bij sommige vrouwen helpen om cortisol te reguleren, vooral als je het combineert met voldoende rust, slaap en ontspanning. Let op: bij vrouwen met burn-outklachten kan vasten ook averechts werken, dus luister goed naar je lichaam.

4. Balans in vrouwelijke hormonen

Oestrogeen en progesteron, dé hormonen die je cyclus bepalen, zijn gevoelig voor je leefstijl. IF kan bij sommige vrouwen zorgen voor een stabielere cyclus en minder PMS-klachten. Maar: te streng vasten of te weinig eten kan juist het tegenovergestelde effect hebben. Zeker als je al slank bent of veel sport, is voorzichtigheid geboden.

Voor wie is het geschikt?

Intermittent fasting werkt goed voor veel vrouwen, vooral als je worstelt met je energie, cravings of hormonale disbalans. Maar het is geen one-size-fits-all. Ben je zwanger, geef je borstvoeding, heb je een eetstoornis gehad of kamp je met hormonale klachten zoals PCOS? Overleg dan altijd eerst met een arts of specialist.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Gezondheid.nu
Foto: Getty Images

LEES OOK

Lees meer Gezond & Mooi

Uit andere media


Vera Guldemeester

Vera Guldemeester werkt als freelance redacteur bij Vriendin en creëert content over onderwerpen als: seks, liefde, mode, kinderen en huisdieren. Ze heeft een passie voor schrijven, reizen en eten. Als ze niet aan het werk is, dan is ze in de keuken te vinden, waar ze de lekkerste taarten en koekjes bakt.

Meer van Vera