Ontwerp Zonder Titel (4)

Waarom je van champagne zulke heftige katers krijgt

Op Oudejaarsavond is champagne toch wel een zeer geliefd drankje, maar vergis je niet: dit glaasje bubbels kan tot heftige katers leiden.

Zo werkt dat dus

Dat kleine glaasje bubbels waarmee je een nieuw jaar inluidt kan heftige katers veroorzaken. Nu niet meteen als je één glaasje drinkt. In de meeste gevallen krijg je na een paar glaasjes de volgende dag pas een kater. De koolstofdioxide in champagne zorgt er namelijk voor dat alcohol sneller in je bloed wordt opgenomen, waardoor er in een korte tijd meer alcohol in je lichaam terechtkomt. De meeste mensen krijgen sneller een kater van een sprankelend wijntje, in vergelijking met een niet-sprankelend wijntje.

Lees ook: Aha: déze wijn zorgt voor de ergste katers

Zo ontstaat een kater

Bij het ontstaan van een kater spelen twee factoren een rol: de ontsteking die in je brein ontstaat als gevolg van alcohol en de voortdurende overcompensatie van het brein om de depressieve mechanismes van alcohol te compenseren. Daarom zijn heftige lichten en geluiden op z’n zachtst gezegd irritant als je last hebt van een kater. Nu weet je waarom dat toch niet zo lichte flesje bubbels de volgende dag tot intense hoofdpijnklachten kan leiden.

Lees ook: Past je wijnglas niet in de vaatwasser? Zó lukt het wel

Foto: GettyImages
Bron: ABCnews.go.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.