ruzie

Boosheid in je relatie? 5 alarmsignalen dat er werk aan de winkel is

Niet iedereen kan altijd even goed met boosheid omgaan. Dít zijn 5 alarmsignalen die erop wijzen dat er werk aan de winkel is.

1. Gelijk hebben

Sommige mensen uiten hun boosheid door naar de ander te wijzen en het altijd zelf bij het rechte eind te hebben. Door op deze manier te denken en/of te handelen kunnen er natuurlijk snel heftige discussies ontstaan. Het is vooral de vraag waarom iemand zo denkt/ wat hierachter schuilt.

2. Verontwaardiging

Mensen die op deze manier hun boosheid uiten, spreken vaak vanuit een bepaalde verbazing. “Hoe kun je nou denken dat ik x zou hebben gedaan?” Hij of zij neemt een slachtofferrol aan en legt het probleem bij de ander. Het gevolg hiervan is dat beide partijen defensief zullen reageren.

3. Straffen/dreigen

Een andere manier van boosheid uiten, is door te dreigen. Denk bijvoorbeeld aan een zin als “dit zal ik nooit meer vergeten”. Je kunt dit straffen vergelijken met de uitspraak oog om oog, tand om tand. Het gaat dan om vergelding ofwel wraak nemen.

Lees ook: Dít is waarom romantische gevoelens veranderen in een langdurige relatie

4. Afleiden

Je kunt je boosheid ook uiten door naar de ander te wijzen. “Weet je nog toen jij in december…? Dát was pas gemeen.” Op deze manier probeer je de ander af te leiden door de aandacht te richten op een situatie waarin hij of zij fout zat.

5. Rechtvaardigen

In dit geval zal de persoon die boos is, vooral willen duidelijk maken dat hetgeen dat hij of zij heeft gezegd/gedaan een logisch gevolg is van wat de ander in het verleden heeft gezegd/gedaan. Een soort karma-verhaal.

Oplossingen zoeken

Je kunt er vanuit gaan dat de manieren waarop mensen met boosheid omgaan, vaak het gevolg zijn van diepgewortelde patronen. Iedereen kan wel eens boos zijn, maar als de boosheid vrijwel nooit in verhouding staat met hetgeen er aan de hand is of als je je verdrietig of onveilig voelt door het gedrag van je partner, dan is het tijd om hier iets mee te doen. Heb je het gevoel dat je met je partner hierover kunt praten (als hij of zij iets afgekoeld is)? Probeer dit dan. Kijk wat de oorzaak kan zijn en vraag of hij of zij eventueel openstaat voor een gesprek met een professional. Staat de ander er niet voor open om met zijn of haar gedrag aan de slag te gaan? Dan moet je je afvragen of dit de juiste relatie voor jou is.

Tip van de redactie

Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord.Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Een relatie beëindigen? Déze tip maakt het iets makkelijker

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.