vrouwen praten

Bewezen: geheimen bewaren, is slecht voor je gezondheid

Wist je dat het niet delen van grote geheimen een enorme impact op je gezondheid kan hebben? Dat zit dus zo.

Leugentje om bestwil vs grotere geheimen

Er bestaat een verschil tussen kleine geheimpjes – leugentjes om bestwil – en grote geheimen. Dat jij stiekem het laatste ijsje uit de vriezer hebt gepakt en dit stellig blijft ontkennen tegenover je vriend, is een leugentje om bestwil. Wanneer we het hebben over geheimen doelen we op vervelende ervaringen uit het verleden. Denk hierbij aan een scheiding, seksuele intimidatie, een verslaafd familielid, een moeilijke relatie met je ouders etc.

Wie bovenstaande gebeurtenissen heeft meegemaakt, kan te maken krijgen met schaamte- en/of schuldgevoelens. Hoewel gedacht wordt dat tijd de wonden heelt, is dit niet altijd het geval en kan het zelfs averechts werken.

Lees ook: Grote en kleine geheimen opgebiecht: ‘Niemand weet iets van onze parenclub-bezoekjes’

Gevolgen voor je gezondheid

Onderzoeker James W. Pennebaker onderzocht de invloed van grote geheimen op onze gezondheid. Uiteindelijk concludeerde hij dat het hebben van grote geheimen voor lichamelijke klachten als hoofdpijn, hoge bloeddruk en de griep, kan zorgen.

Dit heeft te maken met het feit dat veel mensen bepaalde dingen voor zich houden vanwege schaamte, schuldgevoel of angst. Ook kunnen ze het idee hebben dat vrienden boos zullen worden wanneer ze de informatie naar buiten brengen of het vertrouwen van hun familie wordt beschadigd.

Praten werkt helend

Het advies: praat over de vervelende ervaringen, hoe moeilijk dat ook is. Het maakt niet uit wanneer je iets hebt meegemaakt of hoe ‘groot’ de gebeurtenis is, neem jezelf serieus en praat met iemand die je vertrouwt. Bespreek de details en de gevoelens waar je last van hebt. Je zult zien dat het enorm oplucht en je je erna veel sterker zult gaan voelen.

Foto: GettyImages
Bron: Psychologytoday

Lees ook: Waarom moeders en dochters volgens onderzoek de sterkste band hebben