Canva1 2022 01 13t195849.449

Ayurveda: geneeswijsheden uit India

Tegenwoordig zoeken meer en meer mensen hun heil in alternatieve geneeswijzen. Ook in Nederland zijn deze alternatieve wijzen al jaren vrij populair en winnen ze in bepaalde kringen terrein op de traditionele geneeskunde.

Je kunt ze vaak kopen als superfoods en voedingssupplementen. Zo ook Ayurveda, een van de alternatieve geneeswijzen die naar Nederland is komen overwaaien vanuit Azië. De basis voor Ayurveda-producten ligt meestal bij kruiden of mineralen, maar ook dierlijke producten als melk, boter en yoghurt worden gebruikt.

Het woord Ayurveda komt uit het Sanskrit en kan vrij worden vertaald naar ‘kennis van het leven’. De exacte oorsprong is niet volledig duidelijk, maar volgens aanhangers komt het uit India en werd het duizenden jaren geleden ontwikkeld. Historische teksten schrijven dat het door een hindoeïstische god werd overgeleverd. Ayurveda werd voornamelijk verwesterd in de jaren 70 en 80. Het gebruik ervan is in het land van herkomst nog altijd ongekend populair. In India en Nepal wordt het beoefend door 80% van de bevolking.

Shilajit

Shilajit is een goed voorbeeld van een middel dat voorkomt uit Ayurveda. Dit poeder, afkomstig uit India, wordt als kleverige, teerachtige substantie aangetroffen tussen rotsen in het Himalayagebergte. Het draagt ook wel de bijnaam ‘Bergzweet’. Het middel is ontstaan nadat planten in het gebergte door de warmte van de zon geleidelijk werden afgebroken en in een soort humus veranderden. Daarom is Shilajit van nature ook een wat plakkerige substantie. Het bevat veel mineralen en fulvinezuur, een sterke oxidant en geniet, net als andere ayurvedische middelen, grote populariteit in India en Nepal.

Hoe kom je aan dit product?

Je kunt digitaal abonnement
. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 500 mg per dag, al kun je ook beginnen met een lagere dosering van 300 mg. De meest effectieve manier van inname is door het op te lossen in je drankje, zoals een glas water of melk, of je kop thee. Shilajit is van nature een wel wat plakkerige substantie. Als je het gebruik hiervan onhandig vind is er bij veel webshops, waaronder www.spiruella.nl, een alternatieve capsule verkrijgbaar. Bij het aankopen van Shilajit moet je wel oppassen dat het product voor consumering bewerkt is. Onbewerkte en rauwe Shilajit kan zware metaalionen, schimmels en andere narigheden bevatten waarmee je gezondheid behoorlijk in gevaar kan komen.

De exacte voordelen van Shilajit zijn nog niet helemaal onomstreden. In de ayurvedische geneeskunde wordt het gebruikt tegen allerlei kwalen, maar het is belangrijk om te weten dat wetenschappelijke onderzoeken naar de voordelen van het middel beperkt zijn. Er zijn echter al wel links gevonden naar het bestrijden van onder andere wondheling en cognitieve stoornissen door de fulvinezuren en mineralen.

Bij gebruik van het middel is het belangrijk om te onthouden dat het een voedingssupplement is en geen medicijn. Daardoor kan het even duren voordat je de effecten begint te voelen. De meeste mensen merken na zo’n tien dagen verschil.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met www.spiruella.nl/