Ontwerp Zonder Titel (6)

Last van angstgevoelens in een vriendschap? Zó ga je ermee om

Ben je vaak onzeker of angstig in vriendschappen? We vertellen je hoe dit komt en hoe je er beter mee om leert gaan.

Onzekerheid in vriendschap

Heb je wel eens last van een angstig voorgevoel of komt ineens de gedachte in je op dat je vriendinnen je misschien wel helemaal niet zo leuk vinden? Deze gedachtes kunnen voor een vervelend gevoel zorgen en deze onzekerheid kun je de hele dag (of week) met je meedragen. Vooral als je die ene vriendin een bericht hebt gestuurd en vervolgens de hele dag niets hoort. Het is helemaal niet gek om deze gevoelens af en toe te ervaren. Misschien ben je de laatste tijd vooral druk geweest met werk en heb je iets te weinig tijd besteed aan je vriendschappen? Dan is het een goed idee om snel weer iets af te spreken met je vriendinnen. Het kan ook zo zijn dat het gevoel eigenlijk nergens op gebaseerd is en er sprake is van een onrealistische angst.

Lees ook: Wil je graag wat meer zelfvertrouwen? Volgens onderzoekers zou je dít moeten doen

Zijn je gedachtes realistisch? 

Angst in vriendschappen kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan zijn dat je bang bent dat vriendinnen je ineens niet meer leuk vinden of dat je je vooral angstig voelt nadat je met vriendinnen hebt afgesproken. Wat kan helpen is om na te gaan in hoeverre je gedachtes kloppen. Is het reëel dat die ene vriendin opeens een hekel aan je heeft gekregen? Op welke informatie is de gedachte gebaseerd? Als je echt twijfelt aan je eigen gedachtes, schakel dan de hulp in van iemand uit je omgeving. Leg de situatie aan je partner of moeder voor en vraag hen of je zorgen terecht kunnen zijn? Je kunt het eventueel ook aan je psycholoog vragen. Tot slot helpt het om na te gaan wat jou zo’n leuke vriendin maakt? In hoeverre laat je jouw sterke kanten op dit moment zien in je vriendschappen? Soms kom je tot de conclusie dat je iets meer mag investeren in vriendschappen, maar het kan ook zijn dat je heel goed bezig bent en er dus écht niets aan de hand is.

Vriendin’s favoriet

Christine Wilding helpt je in Vergroot je zelfvertrouwen naar een beter zelfbeeld en een gelukkiger leven. Ze leert je over je onzekerheid heen te komen en negatieve gedachten te beperken. Aan de hand van de bewezen effectieve cognitieve gedragstherapie biedt dit boek 5 praktische stappen die jou helpen om je dagelijkse leven en gedachten te veranderen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Stefanie: ‘Soms voel ik me nog steeds een onzeker meisje’

Foto: GettyImages
Bron: TheEveryGirl.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.