Canva1 2022 05 16t095228.140

Kun je aardappels met uitlopers wel of niet opeten?

Wanneer je je aardappelen iets te lang laat liggen, kunnen er uitlopers ontstaan. Kun je ze dan eigenlijk nog wel opeten?

We leggen het uit.

Uitlopers

Uitlopers zijn kleine worteltjes die kunnen ontstaan wanneer je je aardappelen te lang of te warm bewaard hebt. Sommige mensen kiezen ervoor om de knollen dan weg te gooien, terwijl anderen ze nog wel opeten. Wat is nu de beste keuze?

Opeten of niet?

De uitlopers zelf kun je beter niet opeten. Hier zit namelijk de giftige stof solanine in, die de aardappel beschermt tegen schimmels en insecten. Je kunt hier diarree, buikpijn of zelfs koorts van krijgen. Wanneer je de worteltjes goed wegsnijdt, kun je de aardappels nog prima gebruiken.

Let wel: de klachten als gevolg van solanine ontstaan alleen wanneer je er kilo’s per dag van eet. Mocht je dus per ongeluk een kleine hoeveelheid binnen hebben gekregen, dan is dit niet erg.

Voorkomen

Toch is het altijd beter om uitlopers bij aardappels te voorkomen. Ze zijn dan namelijk taaier en bevatten meer vitamines dan wanneer de worteltjes zijn ontstaan. Zorg er daarom voor dat je ze altijd op een koele, droge en donkere plek bewaart.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.