slapen bed

8 tips om óók tijdens warme nachten als een roos te slapen

Heerlijk hoor, die tropische temperaturen… Behalve als je ’s nachts ligt te zweten onder je dekbed. 8 tips om tijdens zwoele nachten te slapen als een roos.

1. Slaap poedelnaakt

Het is dé manier om je lichaam koel te houden: zo min mogelijk kleding dragen. Slaap je liever niet in je nakie of ben je bang dat de glazenwasser om 7.00 uur de slaapkamerramen komt lappen? Draag dan wat luchtigs. Bijvoorbeeld een dunne pyjama van katoen of bamboe.

2. Zeg je dekbed vaarwel

Een inkopper, maar wel een belangrijke: berg je donzen dekbed op en slaap onder een laken – voelt veel lichter aan en houdt minder warmte vast. Zorg er trouwens wel voor dat je laken van (dun) katoen of bamboe is, want zijde en polyester ventileren een stuk minder goed.

3. Neem een douche (maar geen koude!)

Je zou denken dat een ijskoude douche verkoelend werkt, maar het tegenovergestelde is waar. Je lichaam moet namelijk veel harder werken om weer op temperatuur te komen, waardoor je het alleen maar nóg warmer krijgt. Het beste is om lauwwarm te douchen. Geen zin in? Het kan ook al helpen om je polsen en/of voeten onder de koude kraan te houden.

Lees ook:kan je niet slapen door de hitte? Gebruik déze truc onder de douche

4. Slaap zo laag mogelijk

Wist je dat warme lucht altijd naar boven stijgt? Hierdoor kun je tijdens zwoele nachten het beste zo dicht mogelijk bij de grond slapen. Haal je kampeerbed van zolder, zet je hangmat op of hou het simpel en knal je matras op de grond. Zo ga je weer even terug naar die legendarische slaapfeestjes van vroeger.

5. Zet water naast je bed

Drinken, drinken, drinken is het mantra ’s zomers. En dat geldt niet alleen overdag, want ook ’s nachts is het belangrijk dat je vochtgehalte op pijl blijft. Zet daarom altijd een glas water naast je bed.

6. Gebruik een ventilator (op de juiste manier)

Natuurlijk kan een ventilator helpen om je kamer te koelen, maar alleen als je ‘m op de juiste manier gebruikt. Een ventilator zuigt de lucht achter zich op en blaast deze er aan de voorkant weer uit. Zet je het apparaat aan terwijl ramen en deuren dicht staan, dan doet-ie z’n werk niet: van warme lucht verplaatsen wordt je kamer immers niet koeler. Zorg er dus altijd voor dat de ventilator bij een bron van koude lucht (bijvoorbeeld het open raam) staat. Op deze manier blaast hij de koelere lucht van buiten naar binnen.

Lees ook:op déze (verrassende) plek in de slaapkamer werkt je ventilator het best

7. Schakel alle elektrische apparaten uit

Van je televisie tot je radio: alle elektrische toestellen geven warmte af – zelfs als ze op stand-by staan. En dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt als je ligt te zweten in je bed. Zet alle apparaten daarom altijd uit voor het slapengaan. Én laat je lampen niet te lang branden, want ook die geven warmte af.

8. Gebruik een verkoelend oogmasker

Ze zijn tegenwoordig overal te krijgen: verkoelende oogmaskers. Het enige wat je hoeft te doen, is ‘m een halfuurtje voordat je naar bed gaat in de koelkast te leggen (nooit in de vriezer!). Vervolgens leg je het masker op je ogen en voilà: je merkt niks meer van die plakkerige zomernacht.

Tip van de redactie

Maak kennis met de zeer stille ventilator die je verrast met een zacht briesje, een sterke windvlaag en alles daar tussenin. De Duux Whisper heeft maar liefst 26 snelheden, dus er zit altijd een snelheid voor jou tussen. En het maakt niet uit waar in de kamer je je bevindt, want dankzij de horizontale en verticale oscillerende functie brengt hij overal een aangename koelte. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Tekst: Malu Pesulima.