water drinken

Met déze 8 tips zorg je ervoor dat je voldoende water drinkt

Maar liefst 85 procent van de mensen drinkt te weinig water. En dat terwijl ons lichaam – helemaal ’s zomers –voldoende vocht nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Daarom: 8 tips om gehydrateerd te blijven.

Water zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd, je huid er strakker en egaler uitziet én je lichaam op temperatuur blijft. Kortom: voldoende water drinken is voor veel meer goed dan alleen het lessen van je dorst. Maar hoe kom je zonder al te veel moeite aan 1,5 tot 2 liter per dag?

1. Fruitwater? Doe mij er nog maar een!

Op warme dagen grijp je misschien eerder naar een ijskoud glas frisdrank, maar het Voedingscentrum adviseert – door alle suiker in zulke drankjes – om vooral water te drinken. Toch zin in een smaakje? Fruitwater is de oplossing. Ga bijvoorbeeld voor schijfjes aardbei en citroen of vul je waterfles met sinaasappel, komkommer en munt. Kom maar door met die 2 liter!

2. Waterflesje: dé musthave voor in je tas

Telefoon? Check. Portemonnee? Check. Waterflesje? CHECK. Als je water altijd binnen handbereik hebt, drink je gemakkelijk meer. Maak het flesje wel dagelijks schoon met afwasmiddel of soda om bacteriën te doden.

3. In your face

Het ene glas is het andere niet en dus kan het lastig zijn om te checken hoeveel je precíes drinkt op een dag. Tip: vul een (water)fles van 1,5 of 2 liter en zet ’m in het zicht.

4. Groot, groter, grootst

Drink je niet graag uit een flesje? Laat de kleine kopjes in de kast staan en kies voor een flinke mok.

5. Simpel trucje

Je bent zo druk aan het werk, dat de ochtend voorbij vliegt. ’s Middags besef je dat je nog geen slok hebt gedronken. Herkenbaar? Dan is de truc voor jou regelmaat: drink elke keer dat je terugkomt van een toiletbezoek een glas water. Zodra je dit jezelf hebt aangeleerd, kom je met gemak aan die 2 liter.

6. Zet de water-app op je telefoon

Ja, het bestaat: een app waarmee je kunt bijhouden hoeveel je drinkt én die jou eraan helpt herinneren dat je je glas weer moet vullen. Fijne apps zijn Water your body, Watertracker en Carbodroid – drinking water.

7. De kater komt later

Word jij ’s zomers ook zo blij van een frisse cocktail op het terras? Dan kun je het beste naast elk glas alcohol ook een glaasje water bestellen. Niet alleen om je kater de baas te blijven, ook omdat alcohol vocht afdrijft en je lichaam hierdoor zonder dat je het doorhebt kan uitdrogen.

8. Koffie en thee? Ja, die tellen mee

Ter afwisseling kun je ook prima koffie en thee (zonder suiker en melk) drinken. Volgens het Voedingscentrum is vier kopjes koffie per dag het maximum. Van thee mag je vier tot vijf kopjes per dag.

Je bént water

Je zou het misschien niet denken, maar ons lichaam bestaat voor meer dan 50 procent uit water. Niet zo gek dus dat het heel belangrijk is om minimaal 1,5 liter (en ’s zomers zeker 2 liter!) per dag te drinken. Drink je te weinig? Dan kun je last krijgen van hoofdpijn, slapeloosheid, verwardheid, concentratieproblemen of duizeligheid.

Lees ook: wat is beter: in één keer veel water drinken of de hele dag door slokjes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen