Taille Buik

Met deze 6 handige tips krijg je (weer) een slanke taille

Hoe kan het dat sommige mensen alles kunnen eten en toch een slanke taille hebben? Hier lees je waardoor dat komt én hoe je je taille weer terug kunt krijgen.

Wat je moet weten over buikvet

Lichaamsvet wordt op twee manieren opgeslagen: als onderhuids vet op de bekende probleemzones, zoals de benen en billen, en als orgaanvet in de buik, rond je hart, maag, longen en lever. Professor Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog (hormoondeskundige), legt uit: “Het vet op de heupen vinden we vaak niet zo mooi, maar voor je gezondheid is het niet echt schadelijk. Buikvet is wél iets om op te letten. Dit bestaat deels uit orgaanvet dat als vet rond je taille zit en je hormoonsysteem overhoop kan halen. Daarnaast maakt buikvet ontstekingsstofjes aan. Deze stofjes beïnvloeden je brein, waardoor je je somberder of minder fit kunt voelen en waardoor je eetlust en stofwisseling verstoord raken. Zelfs met een beetje lovehandles is het goed om je eet- en leefpatroon onder de loep te nemen.”

Oorzaak 1: stress

Een belangrijke veroorzaker van te veel buikvet is het hormoon cortisol. Maar cortisol heb je ook nodig. Het is essentieel voor een normale suiker- en vetstofwisseling, het slaapwaakritme en een goede weerstand. En het regelt dus de vetopslag in het lichaam, vooral rond de taille. Professor Van Rossum: “Cortisol wordt wel het stresshormoon genoemd, omdat je lichaam het extra aanmaakt tijdens stressvolle situaties. Een stresssituatie is voor het lichaam niet alleen psychische spanning, maar kan ook ontstaan door ongezonde voeding of chronische pijn. Cortisol spoort dan vetcellen rond je taille aan om te groeien en zich te vermeerderen. Ook geeft het een seintje aan je brein waardoor je trek krijgt in voedsel dat veel calorieën bevat en je dus meer gaat eten. Tegelijkertijd laat cortisol je spieren slinken, terwijl spieren juist de calorieverslinders van je lichaam zijn. Sommige mensen zijn iets gevoeliger voor cortisol. Ze maken gemiddeld meer vetmassa aan rond de buik. Bijna tien procent van de bevolking is niet zo gevoelig voor cortisol. Dit zijn meestal mensen met een slanke taille, die veel kunnen eten zonder dat ze dat op de weegschaal terugzien.”

Zo krijg je je taille terug:
Leer beter omgaan met stress. Hoe je dat het beste kunt doen, verschilt per persoon. Voor de een helpt een ontspanningsmassage, mediteren of yogaoefeningen, voor de ander heeft sporten, wandelen of een avondje lachen met vrienden een ontspannend effect.

Oorzaak 2: slaapgebrek

Na een paar nachten niet goed slapen wordt je stresssysteem geactiveerd: je cortisolgehalte schiet omhoog. Dat zorgt voor extra vetopslag rond je taille. Ook de honger- en verzadigingshormonen worden erdoor verstoord, waardoor je meer snacktrek krijgt.

Zo krijg je je taille terug:
Voorkom slaapachterstand door ’s avonds bijtijds naar bed te gaan en ’s ochtends niet te snoozen. Snoozen verstoort namelijk de gewenning van je lichaam aan snel en fit opstaan. Dus zet de wekker meteen uit en doe het licht aan. Of schuif de gordijnen open als het buiten al licht is. (Dag)licht triggert je biologische systeem, zodat je wakker wordt. En zorg dat je vóór half tien ’s ochtends iets eet, want je ontbijt is, net als licht, een van de wekkers voor je biologische klok en het helpt je om fris wakker te worden.

Oorzaak 3: je leeftijd

“Naarmate je ouder wordt, slaat je lichaam meer buikvet op”, zegt Van Rossum. “Dat komt doordat je met de jaren steeds meer cortisol aanmaakt en je energieverbranding omlaag gaat. Voor een slanke taille moet je een gezond eetpatroon aanhouden en meer bewegen.” Daarnaast maken vrouwen tijdens de overgang minder aan van het vrouwelijke hormoon oestrogeen en relatief meer van het mannelijke hormoon testosteron. Het buikje bij de vrouw is een mannelijke vorm van vetverdeling, namelijk de appelvormige lichaamsbouw.

Zo krijg je je taille terug:
Door extra te bewegen en meer aan krachttraining te doen, schroef je je energieverbranding op. En met krachttraining maak je je spieren groter en sterker, waardoor je gedurende de dag meer calorieën verbrandt – ook ’s nachts als je slaapt. Eet je normaal gesproken net iets te veel? Schroef dan de dagelijkse hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt iets omlaag en ga vooral voor gezonde dingen, zoals volkorenproducten en verse groenten.

Lees ook: 9 redenen waarom je maar niet van dat buikje af komt (mét oplossingen)

Oorzaak 4: je eetgewoontes

Hoe ongezonder je eet, hoe meer vet je opslaat. Voeding waar veel suiker in zit, verhoogt de aanmaak van cortisol. Daardoor krijg je meer trek in nog meer ongezonde snacks. Maar ook te weinig eten is funest. Professor van Rossum: “Als je te weinig eet, met een crashdieet bijvoorbeeld, haal je je honger- en verzadigingshormonen overhoop. Na een paar weken ben je misschien enkele kilo’s afgevallen, maar de productie van je verzadigingshormonen gaat er ook door omlaag en die van je hongerhormonen stijgt. Kortom, je hebt meer trek, terwijl je lichaam in de spaarstand staat. Op termijn kun je daardoor juist extra buikvet krijgen. Een dieet werkt alleen op de lange termijn als je na de dieetperiode blijvend je eetgewoontes verandert.”

Zo krijg je je taille terug:
In de strijd tegen de overtollige kilo’s rond je taille zijn er meerdere dingen die je kunt doen. Stap één is je eet- en drinkpatroon verbeteren.

Oorzaak 5: je medicijnen

Een aantal medicijnen heeft gewichtstoename als mogelijke bijwerking, zoals antidepressiva, antipsychotica, anti-epileptica, corticosteroïden (ook sommige crèmes met corticosteroïden, als ze gesmeerd worden over grote lichaamsoppervlakken). En sommige medicatie tegen hoge bloeddruk, allergie en zélfs tegen diabetes.

Zo krijg je je taille terug:
Check de bijsluiter van je medicijnen of gewichtstoename een mogelijke bijwerking is. Liesbeth van Rossum: “Vraag eventueel aan je huisarts of er andere medicijnen of lagere doseringen mogelijk zijn, als je je leefstijl wilt gaan veranderen. Soms zijn bepaalde medicijnen daarna zelfs niet meer nodig.”

Oorzaak 6: je eigen gedachten

Denken aan eten maakt hongerig. Van Rossum: “Door levendig te denken aan bijvoorbeeld zoetigheid, trigger je de aanmaak van hongerhormonen, zoals ghreline. Daarbij stijgt je insulinepeil en daalt je suikergehalte, met als gevolg dat je trek krijgt in iets zoets.” De kans is groot dat als je daarna boodschappen doet, je met zoete snacks in plaats van een salade thuiskomt.

Zo krijg je je taille terug:
Door te denken aan eten, programmeer je je brein. Maar het werkt ook de andere kant op: door te denken aan snacks die goed voor je zijn, ben je eerder geneigd om gezondere keuzes te maken. Je kunt je gedachten als het ware de gewenste kant op sturen. Hoe? Bedenk van tevoren dat je dat koekje bij de koffie overslaat. Hiermee kun je de gewoonte doorbreken om altijd een koekje bij de koffie te nemen. Wat ook helpt, is aan andere dingen te denken dan aan eten. Concentreer je op iets wat je insulineaanmaak niet triggert, zoals het bespelen van een muziekinstrument, of lees een boek. Of maak na het eten een korte wandeling in plaats van nog iets lekkers te nemen. Doe je dit in koude buitenlucht? Dan heeft het als extra voordeel dat je je verbranding stimuleert.

5 makkelijke eettips voor je taille

• Vul je bord voor de helft met verse groenten, bij het avondeten én de lunch.
• Eet elke dag (25 gram) vezels, bijvoorbeeld uit volkoren producten, groente of fruit.
• Drink zwarte koffie, thee of water.
• Eet minstens één keer per week vette vis.
• Eet mindful. Neem kleine hapjes en kauw lang en goed. Op die manier krijgen de verzadigingshormonen de tijd om hun signalen naar de hersenen te sturen.

Lees ook: Waarom je beter niet té snel kunt afvallen

Tekst: Esmir van Wering Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.