Ontwerp Zonder Titel 2021 04 29t170144.557

6 mogelijke redenen waarom je menstruatie uitblijft

Er zijn verschillende redenen waarom je menstruatie uitblijft. Gelukkig hoeft het niet altijd iets ernstigs te zijn. Wij leggen het uit.

1. Zwangerschap

Misschien wel het eerste waar je aan denkt als je menstruatie uitblijft. Als jullie geen anticonceptie gebruiken, kan het natuurlijk zijn dat je zwanger bent. Wacht het een paar dagen af en doe voor de zekerheid een zwangerschapstest. 

2. Stress

Stress kan veel lichamelijke klachten veroorzaken. Zo heeft stress invloed op jouw hormoonsysteem en dus ook op je menstruatie. Je lichaam staat als het ware in een overlevingsmodus en je menstruatie komt dan even niet op de eerste plaats. Door voldoende rust te nemen en te bewegen, kun je ervoor zorgen dat de menstruatiecyclus zich weer herstelt. Als je het toch niet vertrouwt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

3. Gewicht

Een dieet kan ervoor zorgen dat je in korte tijd veel gewicht verliest. Je calorie-inname wordt namelijk beperkt en dit heeft invloed op de productie van hormonen. Deze hormonen zijn nodig om je cyclus op gang te brengen. Daarnaast kan gewichtstoename er ook voor zorgen dat je menstruatie uitblijft. Gewichtstoename zorgt er namelijk voor dat er te veel oestrogeen wordt aangemaakt.

4. Te veel beweging

Sporten is heel goed voor je, maar ook hier moet je niet in doorschieten. Als je te veel beweegt, raken je hormonen van slag. Het lichaam ervaart extreem veel sporten namelijk als fysieke stress.

Lees ook: 5x dít moet je weten over seks tijdens je menstruatie

5. Menopauze

Zowel de menopauze als de perimenopauze kunnen ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft. Voor de meeste vrouwen begint deze fase als ze eind veertig of begin vijftig zijn. Vergeet niet dat het hormoon oestrogeen al rond je veertigste daalt. Ook hierdoor kan je menstruatiecyclus onregelmatiger worden.

6. Hormonale stoornissen

Er zijn ook bepaalde hormonale stoornissen als Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) en schildklierproblemen die je hormonen uit balans kunnen brengen. Deze hormonale disbalans zorgt ervoor dat je menstruatie uitblijft. Door het afnemen van een bloedtest kan je hormoonspiegel worden bekeken. Maak daarom bij twijfel altijd een afspraak bij de huisarts of een gynaecoloog.

Lees ook: Waarom je juíst tijdens je menstruatie zou moeten masturberen

Foto: GettyImages Bron: OhMyMag.co.uk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen