5 tips om iemand te kunnen vergeven en los te laten
18 maart 2021
Boos? Verdrietig? Hoe vergeef je? En waarom zou je eigenlijk? Een lesje loslaten in 5 stappen.
Vergeven
Stel, je hebt een knetterende ruzie met je beste vriendin of een heftig meningsverschil met je moeder. En je bent er woedend of superverdrietig door. Wat doe je daarmee? Kun jij iemand vergeven? Het is beter dat wél te doen, want wrok kan uiteindelijk zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. “Je kropt letterlijk iets op en dat kan voor blokkades zorgen, zoals nekpijn, hoofdpijn of kaakkrampen”, zegt lifecoach Sanne Wurzer. “Daarbij bestaat de kans dat je anderen minder snel vertrouwt en je jezelf op emotioneel vlak eerder afsluit.” Een ander vergeven is daarom vooral belangrijk voor jezelf. “Het loslaten van negatieve gevoelens maakt je lichter en vrijer. Dat is fijn voor je algehele welbevinden.”
5 tips om iemand te vergeven:
1. Erken je gevoel
“Sta allereerst stil bij je gevoel: wat was er voor jou niet oké aan de situatie? Bespreek dit met iemand die goed kan luisteren. Dat kan je zus of moeder zijn, maar ook een coach of psycholoog. Ook meditatie kan helpen. Door jouw gevoelens te erkennen, bespreken en accepteren, worden ze langzaamaan kleiner.”
2. Een ander oogpunt
Bekijk de situatie vanuit een neutraal oogpunt, bijvoorbeeld dat van een vlieg op de muur. “Wat zou die vlieg zijn opgevallen? Misschien was je vriendin erg emotioneel en zei ze daarom iets naars, of verzweeg je moeder iets uit angst voor jouw reactie. Door daarover na te denken en het eventueel te bespreken, leer je de ander beter te begrijpen.”
3. Erken je eigen aandeel
Kijk ook kritisch naar jezelf. “Wat was jouw aandeel in het hele gebeuren? Mogelijk zei je zelf iets waardoor de ander zo reageerde en kun je dat voortaan óók anders aanpakken.”
4. Check je verwachtingen
Iedereen heeft persoonlijke maatstaven. “We zijn vaak boos of teleurgesteld als anderen zich daar niet aan houden. Vraag je echter af of die maatstaven ook logisch en haalbaar zijn voor een ander. Grote kans dat je dan genuanceerder naar het voorval kijkt.”
5. Oefen!
Een vergevingsoefening kan zinvol zijn om de gebeurtenis af te sluiten. “Voer in je hoofd een denkbeeldig gesprek waarin je diegene vertelt wat je dwarszat, maar ook dat je hem of haar vergeeft. Dat geeft een ‘opgeruimd’ gevoel. Een persoonlijk gesprek is ook een optie, maar kan niet altijd, omdat iemand bijvoorbeeld is overleden. Gelukkig is dat geen vereiste om vergeving te laten werken.
Wil je meer vergevingstips? Ga naar de website van Sanne.