Portrait Of A Redheaded Woman, Laughing Happily On The Beach

4 soorten pigmentplekken (en wat je ertegen kunt doen)

Van donkere kringen rond je ogen tot bruine of witte vlekken door de zon, acné of zwangerschap. No worries, je bent zeker niet de enige, iedereen heeft ze. Maar welke soorten pigmentvlekken zijn er eigenlijk? En nog fijner: hoe kun je die voorkomen voorkomen en/of verminderen?

In samenwerking met NIVEA

1. Zonne- en ouderdomsvlekken

Ze komen voor bij bijna alle huidtypes, nemen toe naarmate je ouder wordt en kunnen ontstaan op je gezicht en lijf. Zonnevlekken zijn pigmenten die worden veroorzaakt door uv-straling. Als deze straling je huid bereikt, gaan je huidcellen melanine (natuurlijk pigment van je huid) aanmaken. Melanine beschermt je huid tegen de zon. Maar als melanocyten, de huidcellen die melanine aanmaken, verouderen of te vaak worden gebruikt, raken ze in de war. Ze produceren te veel melanine die niet goed over je huidoppervlak wordt verdeeld. Hierdoor ontstaan bruine of witte plekken, zonnevlekken. De kans hierop wordt groter naarmate je ouder wordt. Dan worden de vlekken ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Op den duur krijgt bijna iedereen hier last van.

2. Pigmentvlekken na acné

Pigmentvlekken na acné wordt ook wel irritatiepigment genoemd omdat ze ontstaan na irritatie of beschadiging van de huid zoals bij acné het geval is. Je huid maakt als reactie hierop extra veel melanine aan waardoor de donkere verkleuringen ontstaan. De vlekjes kunnen erger of donkerder worden naarmate je ouder wordt. 

Pigmentvlekken verlichten? Probeer eens de NIVEA-huidverzorgingsproducten met het LUMINOUS630-ingrediënt. Ook helpt het de vorming van nieuwe hyperpigmentatie te voorkomen. Al na vier weken zie je dat je huid zichtbaar egaler is. De LUMINOUS630-range bestaat uit een volledige huidverzorgingsroutine, zoals een dagcrème (met of zonder tint), corrigerend serum, oogcontourcrème, nachtcrème en handcrème. 

Nivea

3. Donkere kringen onder je ogen

Van melanine die uit balans is tot slapeloze nachten en genetische redenen. Er zijn heel oorzaken die zorgen voor donkere kringen. Donkere kringen zijn eigenlijk zichtbare bloedvaatjes die donkerder worden wanneer je lichaam te weinig zuurstof of vocht krijgt. Omdat de huid onder je ogen superdun is, zijn deze bloedvaatjes sneller zichtbaar.

Stress, vermoeidheid, ouder worden, de zon, een ongezonde eetstijl en verschillende medische redenen (bloedarmoede, schildklierproblemen) zorgen ervoor dat je meer last hebt van donkere kringen. Om donkere kringen te voorkomen, is het volgens huidexperts belangrijk om langer en beter te slapen, veel water te drinken, te minderen met cafeïne en veel te sporten (stimuleert de doorbloeding). Of gebruik een oogcontourencrème om donkere kringen te verminderen.

4. Vlekjes door zwangerschap

Tijdens je zwangerschap gieren de hormonen door je lijf. Die hormonale veranderingen zorgen ervoor dat de melanineproductie uit balans wordt gebracht. Hierdoor ben je gevoeliger voor pigmentvlekken, zoals een zwangerschapsmasker. Om pigmentenvlekken te voorkomen of te verminderen, moet je zoveel mogelijk de zon vermijden. Helemaal in de uren dat de zonkracht het sterkst is: tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Bescherm je huid extra door een hoed of pet en zonnebril te dragen en smeer je altijd in met een SPF, ook in de winter of op bewolkte dagen. 

Je bent zeker niet de enige

Iedereen krijgt vroeg of laat pigmentvlekken. Toch kunnen deze vlekjes je zelfvertrouwen behoorlijk aantasten. Daarom heeft NIVEA de Anti-Spot Masterclass gelanceerd. Een website met verhalen van echte vrouwen die hun persoonlijk verhalen delen en praten over het ongemak en de schaamte die zij door pigmentvlekken ervaren. Ook geven experts op het platform fijn advies over alle soorten pigmentvlekken. Wat kan jou helpen? Ontdek snel alles over pigmentvlekken.