afvallen dieet diëten

38 manieren om snel een paar kilootjes kwijt te raken

Heb je binnenkort iets speciaals gepland staan, en wil je graag snel nog een paar kilo kwijtraken? Zó pak je dat aan.

1. Groenten in de hoofdrol

“Vul je bord voor driekwart met groenten en vul het laatste kwart met aardappelen of volkorenrijst of -pasta en vlees of vis”, tipt diëtist Marissa Lippert in het boek The cheater’s diet. “Zo eet je bij een normaal eetpatroon al snel 700 calorieën minder per dag.”

2. Het wonderglas

Het wint geen culinaire prijzen, maar als het aankomt op een gevuld gevoel, nauwelijks calorieën, spotgoedkoop en blije darmen, dan gaat er niets boven een groot glas water met een eetlepel tarwezemelen.

3. Shake it, baby

Vervang twee maaltijden per dag door een proteïneshake van 250-300 calorieën. Met zo’n shake zit je niet lang aan tafel, zodat er minder verleiding is om meer te eten. Neem er een bescheiden avondmaaltijd bij, van niet meer dan 600 calorieën. Na vier dagen ben je zo’n vier pond lichter.

4. Terug naar de basis

Tussendoortjes zijn nergens voor nodig, volgens Frank van Berkum, internist en bekend van het Dr. Frank Dieet. “Houd het gewoon op drie maaltijden per dag: ontbijt, lunch en avondeten.” Scheelt je zo weer 300-450 calorieën.

5. Kopje bouillon

Neem een kopje drinkbouillon voordat je aan tafel gaat. Hierdoor zit je eerder vol en eet je dus minder.

6. Rust is goed

Stress en te weinig slapen zijn zaken die je eetgedrag erg kunnen beïnvloeden, in negatieve zin. Als je wilt afvallen, gun jezelf dan voldoende ontspanning. Dus hup, tv uit en op tijd naar bed.

7. Bijtanken

Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt, ongeveer anderhalve liter per etmaal. Het meeste daarvan zit al in gevarieerde voeding: koffie, thee, zuivel, soep, groente en fruit tellen allemaal mee als vocht. Drink vier extra glazen water. Ben je goed gehydrateerd, dan houdt je lichaam minder vocht vast. Dat zie je niet alleen op de weegschaal, maar ook aan je enkels en je gezicht.

8. Mijd het zoutvaatje

Veel zout eten dwingt je lichaam extra vocht vast te houden. Eet je zeer zoutarm, dan plas en transpireer je al snel een of twee pond aan vocht weg.

9. Kauwgom kauwen

De hele dag op suikervrije kauwgom kauwen, verhoogt de stofwisseling (de snelheid waarmee je calorieën verbrandt) met twintig procent, volgens het wetenschappelijk blog Science Daily.

10. Anders koken

Door vlees en vis te stomen, te koken of in aluminiumfolie of stoofpotjes in de oven te garen, hoef je geen boter of olie te gebruiken. Dat scheelt een hoop calorieën en vet. Wil je toch iets bakken, gebruik dan liever een oliespray in een goede antiaanbakpan.

11. Weekje nuchter

Alcohol levert calorieën die je niet nodig hebt. Bovendien neemt het remmingen weg waardoor je denkt: wat doet het ertoe? En je alsnog een zak pinda’s wegwerkt. Daarnaast heeft alcohol een uitdrogende werking, omdat het de aanmaak van het hormoon vermindert dat je lichaam helpt vocht vast te houden. Je plast en zweet dus meer. Als reactie hierop proberen de cellen het vocht dat ze nog hebben vast te houden en om energie te sparen, neemt de vetverbranding af.

12. Menthol

Wil je van die lekkere trek af? Menthol beïnvloedt je smaak. Smeer wat Vicks onder je neus en je hebt geen zin meer in een snack.

13. Vlotte stoelgang

Voldoende vezels en water zijn het geheim van een vlotte stoelgang. Na het opstaan een glas lauwwarm water met citroen drinken helpt daarbij. En alles wat je achterlaat, maakt je lichter (en je buik platter).

14. Schrap suikers

Een week geen toegevoegde suikers eten en alleen koolhydraten uit fruit en groente nuttigen, kan zomaar twee tot drie pond schelen. Dat betekent in de praktijk geen frisdrank, geen sap uit pak, geen melk, geen kant-en-klare sauzen en eigenlijk niets met termen als dextrose, fructose, maltodextrine, sacharose, sucrose, melasse of een van de andere 122 namen voor suiker.

15. Ga klussen!

Schilderen, opruimen, klussen: het zijn allemaal inspannende bezigheden waarmee je extra verbrandt en zo veel afleiding hebt dat je vaak minder eet.

16. Bakje zwart

Smaakjeskoffie, zakjeskoffie, latte, ijskoffie, mochaccino en chai latte zijn vaak calorieënbommen. Zelfs een cappuccino zonder suiker telt veertien calorieën meer dan een gewoon bakje zwarte koffie of een espresso.

17. Tik een eitje

Op een hardgekookt ei kun je uren door, omdat het een rijke bron van honger stillende proteïnen is. Wil je in korte tijd wat afvallen, dan is een ei (gemiddeld 75 calorieën) een prima hapje om je trek voor langere tijd te stillen.

18. Eet met mate

“Slanke mensen eten geen stapels boterhammen, scheppen niet voor de tweede keer op, zeggen ‘nee, dank je’ tegen traktaties en hebben ook geen gezinszakken chips in huis”, zegt Judith Beck, psycholoog en auteur van Think like a thin person. “Geloof in jezelf, je hebt veel meer wilskracht dan je denkt.”

19. Even doorzetten

Je gaat niet dood van een knorrende maag. Heb je daar last van, ga dan eerst na of het geen dorst is, door een glas water te drinken. Blijf je trek houden, zoek dan minimaal tien minuten afleiding. Maak een ommetje, concentreer je op je werk, poets de badkamer, app je suf. Heb je dan nog trek, eet dan goede koolhydraten in combinatie met wat proteïnen, zoals asperges met een plakje ham of komkommer met wat hüttenkäse en kruiden. En weer door.

20. Verse ananas

Verse ananas bevat bromelaïne, een eiwit splitsend enzym dat de proteïnen in vlees afbreekt (dus ook in het ‘vlees’ van je mond en tong). Hierdoor verandert de werking van je smaakpapillen tijdelijk en kan je mond een beetje gevoelloos lijken. Eten smaakt dan vaak niet meer zo lekker, waardoor je minder eet. Hoe lang het effect aanhoudt, ligt aan de mate waarin je er gevoelig voor bent: bij de een duurt het drie dagen, bij de ander drie uur.

21. Haal dieper adem

“Leg een hand op je borst. Gaat hij eerder omhoog dan naar voren, dan adem je verkeerd”, vertelt Pam Grout, die het boek Jumpstart your metabolism schreef. “Zo krijg je slechts een derde van de zuurstof binnen die je lichaam nodig heeft. En als je lichaam niet genoeg zuurstof heeft, kan het ook geen vet verbranden. Het beste is een diepe buikademhaling. Die oefen je door op de grond te gaan liggen met een boek op je buik. Bij het inhalen moet het boek omhoog gaan, bij het uitademen naar beneden.”

Lees ook: dít is dus waarom je altijd trek hebt in zoet eten

22. Vroege fitness

’s Ochtends vijf minuten HIIT (High Intensity Interval Training) zet je stofwisseling de hele dag in een hogere versnelling, zegt Len Glassman van Fitness Fundamentals. Begin met planken: op je onderarmen en tenen van je lijf een plank maken. Vijftien seconden vasthouden als je een beginner bent, dertig seconden voor gevorderden. Google je ‘HIIT training’, dan vind je nog meer voorbeelden van snelle, felle oefeningen die je verbranding een stukje hoger zetten.

23. Versnel je stofwisseling

Elk uur vier korte sprintjes van een halve minuut nemen of fanatiek touwtjespringen, laat je stofwisseling ook lang in een hogere versnelling draaien. Hetzelfde geldt voor pittig eten: capsaïcine, het stofje dat rode peper pittig maakt, zwengelt de verbranding tijdelijk aan.

24. Tandje erbij

Doe meer te voet. Niet slenteren, maar stevig de pas erin houden. Boodschappen niet duwen of trekken, maar dragen. Als je toch liever fietst, trap dan iets harder. Alles wat je stofwisseling harder laat werken, helpt je meer vet te verbranden.

25. Sla het ontbijt over

“Er zijn helemaal niet zo veel onderzoeken die bewijzen dat je moet ontbijten”, zegt prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar voeding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en dé overgewichtdeskundige van Nederland, in HP/De Tijd. “Dat zijn van die mythes die ontkracht moeten worden. Ik ontbijt al jaren niet. Ik ga om kwart over zeven weg, dat is veel te vroeg om te ontbijten. Alleen als je zwaar lichamelijk werk op het land moet doen, moet je de dag met ontbijt beginnen. Wij doen niets, we zitten de hele dag.” Scheelt toch mooi al snel minimaal 300 calorieën per dag.

26. Stokjes!

Eten met stokjes dwingt je vanzelf rustiger te eten. En wie rustiger eet, eet minder. Met de extra inspanning die de coördinatie vergt, verbrand je bovendien meer calorieën dan met eten met mes en vork. Win-winsituatie.

27. Sapje met ijs

Pers je een sapje, mix het dan met ijsblokjes en de helft (bruisend) mineraalwater. Dat scheelt de helft van de calorieën.

28. Bye bye, slowjuicer

Zet de slowjuicer in de kast (of beter: op Marktplaats). Slowjuicen levert niet superveel extra voedingsstoffen op, alleen maar suikers in sapvorm. Gewoon groente en fruit eten, dan krijg je tenminste ook nog vezels binnen. Het kauwen helpt je ook aan speekselenzymen, die goed zijn voor de spijsvertering.

29. Vers kopje thee

Drink een paar extra koppen thee. De antioxidanten in thee zijn gezond en omdat je even moet wachten tot je het kunt drinken, krijgt de honger even de tijd om weg te trekken. De warme vloeistof is bovendien troostrijk en verkwikkend, zonder extra honger op te wekken.

30. Fluit de trek weg

Heb je een snackaanval, fluit dan een liedje. Dat helpt om de eetdrang te laten verdwijnen. Fluiten is zo’n ingewikkeld kunstje, dat je hersenen onmiddellijk de lekkere trek onderdrukken om het voor elkaar te kunnen krijgen.

31. Blauw is gif…

Je hersenen registeren blauw voedsel als giftig en zetten een rem op je eetlust. Het klinkt vergezocht, maar het helpt vast: als je blauwe kleurstof toevoegt aan het kookwater van bijvoorbeeld pasta, schep je waarschijnlijk heel weinig op…

32. Groente in het zicht

“De eerste drie etenswaren die je ziet bij een buffet, bepalen uiteindelijk voor 66 procent wat je meeneemt naar je tafel”, zegt professor Brian Wansink, voeding- en gedragsprof aan de Cornell University. Richt je dus op de saladebar. Pas dit principe ook toe op je aanrecht: zorg dat er snoepgroente en fruit voor het grijpen liggen en stop de volkorencrackers in een doorzichtig doosje.

33. Bestel als eerste

Ga je ergens iets afhalen met vrienden? Zorg er dan altijd voor dat je als eerste bestelt. “Als mensen samen eten, kiezen ze eerder wat andere mensen kiezen”, zegt Brenna Ellison, voedseleconoom aan de universiteit van Illinois. “Als iemand een hamburger bestelt, is de kans groot dat je dat ook doet. Logisch: mensen die samen eten, willen graag bij elkaar horen. Je eet gezonder als je de eerste bent die bestelt én je inspireert anderen om ook gezond eten te kiezen.”

34. Kauw en slik

Door per hap minstens vijftien keer te kauwen, vermengt het voedsel zich beter met je speeksel en dat is goed voor de vertering. Je eet hierdoor langzamer, wat helpt bij het afvallen. Je hersenen hebben zo’n twintig minuten nodig om het signaal ‘genoeg’ af te geven. Eet je snel, dan kun je in die tijd heel wat naar binnen werken. Langzaam eten dus, dan eet je automatisch minder. Je bestek tussen de happen door neerleggen, helpt hierbij.

35. De Master Cleanse

Dit is populair bij celebs die strak over een rode loper moeten, maar beslist niet de meest verantwoorde manier om af te vallen. ’s Morgens drink je water met wat zout, gedurende de dag zo’n twaalf glazen water met een eetlepel citroensap, een eetlepel esdoornsiroop en halve theelepel cayennepeper, en ’s avonds laxerende thee. Beyoncé verloor zo acht kilo in tien dagen, maar zei eerlijk dat ze na de laatste dag meteen een doos donuts wegwerkte. Weet dus waar je aan begint.

36. Foto van je eten

Fotografeer alles voordat je het eet. Zo’n visueel dagboek helpt je in kaart te brengen wat je hebt gegeten, stimuleert gezonde keuzes en helpt je van snacken en snaaien af te zien. Ook handig: bewaar verpakkingen van wat je op een dag eet. Dat verkleint de kans dat daar nog een lege zak chips bijkomt.

37. Munt

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de geur van munt de eetlust onderdrukt. Een aromalampje en een druppeltje essentiële muntolie kan dus net het verschil maken tussen volhouden en snaaien.

38. Valsspelen mag

Mocht er toch nog een pondje te veel op je heupen zitten: hoera, corrigerende pantybroek. En met een beetje zelfbruiner, een hakje en door statig recht te staan, lijk je ook meteen een stuk slanker!

Vriendin’s favoriet

De bestseller Afvallen met gezond en vooral lekker eten bevat 8 complete weekmenu’s, 40 heerlijke recepten en een schat aan informatie over afvallen in het algemeen. Volg de weekmenu’s, proef de recepten en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect met elkaar kunt combineren. Voor meer info klik op onderstaande button.

Natalia Rakhorst, Walter Rakhorst