oliebollen

Waarom je het overgebleven frituurvet van je oliebollen nooit in de wc moet gooien

Spoel jij het frituurvet na het bakken van je oliebollen altijd door het toilet of gooi je het door de gootsteen? Dan kun je dit beter niet meer doen.

We leggen uit waarom.

Problemen

Wanneer je frituurvet door het toilet spoelt of in de gootsteen gooit, zal het aankoeken bij de leidingen en pompen die het water van de ene naar de andere plek moeten brengen.

Ook neemt het risico’s voor zuiveringsproces met zich mee, vertelt Roelof Hovingh van waterschap Drents Overijsselse Delt aan RTV Drenthe. “Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld verfresten, medicijnen of chemicaliën. Als wij als waterschappen daardoor weer extra werk moeten verrichten bij het zuiveren van het water, gaat de consument dat weer merken de watertarieven.”

Frituurvet

Waar je je frituurvet dan wél kunt laten? Dat is volgens Hovingh heel simpel. “Je doet de olie terug in de fles of in een oud melk- of yoghurtpak. Dan kun je het in de grijze container gooien. Maar het is nog beter om het naar een inzamelplek te brengen. Bij de meeste supermarkten heb je nu gele containers staan, waar je het in kwijt kunt. Het vet wordt dan gerecycled en vervolgens wordt er biodiesel van gemaakt.”

Bron: RTV Drenthe
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen