Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten tijdens het koken

Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten tijdens het koken

Sta jij het liefst iedere avond uitgebreid te kokkerellen? Of staat er bij jou altijd een makkelijke maaltijd op tafel? Of je nou een ster bent in de keuken of niet: iedereen maakt weleens een foutje. Wij vertellen je wat de meest gemaakte fouten zijn tijdens het koken. 

Zo hoef jij deze fouten nooit meer te maken. 

Groenten te lang laten koken

Niet alleen voor de smaak, maar ook voor het behoud van de vitaminen is het belangrijk om groenten niet te lang te koken. Wanneer groenten te lang gekookt worden, spoel je alle vitaminen namelijk weg tijdens het afgieten. Kook groenten daarom kort tot ze gaar zijn of stoom ze, zodat alle vitaminen behouden blijven. 

Hete pannen afwassen

Je staat er misschien niet bij stil, maar pannen kunnen niet goed tegen onverwachte temperatuurverschillen. Als een hete pan direct in koud water wordt gelegd kan hij gaan barsten of trekt hij bol. Hierdoor kun je de pan in het vervolg minder goed gebruiken, doordat hij niet meer goed opwarmt. Vooral als je op inductie kookt wil je dit voorkomen. 

Direct zout toevoegen 

Veel mensen maken deze fout weleens: meteen het zout toevoegen aan een pan met water. Maar wist je dat zout agressief kan zijn voor metaal? Als zoutkristallen warm metaal raken, dan kunnen ze vlekken achterlaten. Het is daarom beter om het zout pas toe te voegen als het water in de pan kookt. Op die manier lost het zout meteen op. 

Lees ook: Is het wel of niet nodig om rauwe kip te wassen voor het koken?

De pan niet goed opwarmen

Een van de meest gemaakte fouten tijdens het koken is het niet goed laten opwarmen van de pan voordat de producten erin gooit. Vooral bij bakken en braden is het belangrijk dat de pan is opgewarmd voordat je het vlees, de vis of de aardappeltjes erin doet. De producten schroeien dan direct dicht en nemen daardoor het minste vet op. Warm daarom eerst de pan op, giet de olie erin, laat de olie heet worden en voeg daarna het product toe. 

De ovendeur tussendoor openen

Tijdens het bakken ben je natuurlijk benieuwd hoe het er met je gerecht aan toe gaat. Het is dan ook verleidelijk om de ovendeur te openen. Toch kun je die beter dichtlaten, want tijdens het openen ontsnapt er veel warmte uit de oven. Daarna klopt de bereidingswijze van je gerecht niet meer.

Vriendin’s favoriet

Slim tuinieren, ongecompliceerd koken, tijd overhouden om in de zon te zitten tussen de courgettes en de kolen: dat is de filosofie in de Moestuin van Mme Zsazsa. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: RTL Nieuws, kookfans.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.