barbecuen

6 tips om koningin van de barbecue te worden (zónder man)

Of je nu een (mannelijke) partner hebt of er alleen voor staat, er is geen reden waarom alleen mannen de ongekroonde barbecuekoning kunnen zijn. Jij bent net zo goed in staat om een barbecuekoningin te worden.

Het eerste wat je daarvoor nodig hebt, is natuurlijk een barbecue, dus als die er niet is ga je eerst even gauw een bbq kopen. Daarna kun je met de volgende tips binnen no time the queen of barbecue worden.

Goed vlees

Wellicht ten overvloede, maar al je moeite is eigenlijk al verspild als je geen goed vlees koopt voor de barbecue. You can’t polish a turd, zegt men in het Engels. Met vlees van ondermaatse kwaliteit is het resultaat altijd teleurstellend. Geef dus wat meer uit voor goed vlees voor op de barbecue.

Sateetjes? Stokjes weken!

Je kunt prima zelf sateetjes te maken voor op de barbecue door stukjes vlees en eventueel ook groente aan een stokje te rijgen. Wel is het verstandig om voordat je daaraan begint eerst de houten stokjes een uur te laten weken in water. Zo verbrandt het hout niet zo snel op de barbecue én komt het vlees er uiteindelijk makkelijker vanaf.

De bbq voorbereiden

Natuurlijk moet de barbecue zelf klaar voor gebruik gemaakt worden. Zorg dat hij stevig staat en dat er niets in de buurt staat wat vlam kan vatten. Calculeer in dat houtskool of briketten zo’n 20 tot 30 minuten nodig hebben om op temperatuur te komen. Dit is het geval wanneer de vlammen verdwenen zijn en de kolen bedekt zijn met een laagje witte as. Bestrijk het rooster met wat olie, plaats het op minimaal 25 en maximaal 40 centimeter boven de gloeiende kolen en je kunt beginnen!

Hygiëne met rauw vlees

Wanneer je in de weer gaat met rauw vlees, is hygiëne van groot belang om te voorkomen dat je jezelf en de andere eters ziek maakt. Gebruik schone materialen en gebruik andere tangen en borden voor rauw vlees dan voor gegaard voedsel. Leg bereid vlees nooit terug op een bord waar rauw vlees op gelegen heeft.

Volgorde van producten

Het liefst wil je dat iedereen tegelijkertijd kan eten. Daarom is de volgorde waarop je verschillende producten op de barbecue legt van belang. Rundvlees heeft het meest tijd nodig om te garen. Daarna kalfs- of lamsvlees en vervolgens kipfilets en spiesen. Varkensvlees en voorgegaard vlees (worsten zijn vaak bijvoorbeeld voorgekookt) heeft het minst tijd nodig. In het geval van gehakt of gemalen vlees moet je er rekening mee houden dat dit goed moet worden doorgegaard. Kippenpoten en drumsticks kun je het beste eerst 20 minuten voorgaren. Heb je gemarineerd vlees? Dep het eerst even droog met een keukenrol, anders krijg je vlammen door de druppende olie.

Omdraaien en zijkanten benutten

Uiteraard moet je vlees op de barbecue tijdig omdraaien tijdens het garen. Het moment om een stuk vlees om te draaien, is wanneer er een korstje op gekomen is. Als dit aan beide zijden het geval is, keer je het nog een aantal keer om totdat het goed gaar is. Gaat het te hard? Verplaats het vlees in kwestie dan naar de zijkanten van de bbq, waar het vaak minder heet is dan in het midden.
Zie, daar hebben we helemaal geen man bij nodig die zichzelf uitroept tot barbecuekoning. Wij zijn gewoon zelf de barbecuekoningin en doen het ook nog eens met veel meer flair!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met www.bbqtime.nl