koffie

Tips om de lekkerste koffie te krijgen

Is er voor jou weinig lekkerder dan een kopje goede koffie? Dan ben je misschien ook wel een fijnproever die het leuk vindt om verschillende soorten koffie uit te proberen.

Er zijn immers genoeg verschillen tussen koffiebonen en de manier waarop ze bewerkt zijn om voor verschillende smaaksensaties te zorgen. Maar waar kijk je naar als de lekkerste koffiecups zoekt of de mooiste koffiebonen om zelf versie koffie te malen? We geven wat nuttige informatie over koffiebonen en de verschillen die er zoal bestaan.

Meest gedronken koffiesoorten

De meest gedronken koffiesoorten worden gemaakt de Arabica koffieboon en Robusta koffieboon. Beide hebben een verfijnde smaak, wat in het geval van de Arabica neerkomt op een wat zoetige smaak. De Robusta koffieboon is in het bijzonder stevig van smaak en is juist een beetje bitter. Koffie is nooit gemaakt met 100 procent Robusta koffiebonen, omdat dit te bitter zou zijn. Door Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen met elkaar te mengen, kun je een balans tussen zoet en bitter creëren. Voor wat meer pit voeg je dan wat meer Robusta koffiebonen toe.

Verschil in cafeïne

Een aspect bij het mengen van Arabica koffie en Robusta koffie om mee te nemen, is de hoeveelheid cafeïne in de koffie. Het is wellicht niet verrassend te noemen dat de wat pittigere Robusta koffieboon meer cafeïne bevat dan de Arabica koffieboon, bijna twee keer zo veel zelfs. Dit heeft te maken met waar ze groeien. Robusta koffiebonen groeien relatief laag, waardoor ze meer met ongedierte te maken krijgen. De plant beschermt zichzelf hiertegen door het aanmaken van meer cafeïne. Arabica koffiebonen groeien wat hoger, waardoor ze minder weerstand nodig hebben en deze dus ook niet ontwikkelen. Overigens heeft de manier waarop de bonen gebrand worden ook invloed op het cafeïnegehalte: licht gebrande koffiebonen geven meer cafeïne af dan donker gebrande koffiebonen. Overigens bestaan er ook speciale cafeïnevrije koffiebonen, als je wel wilt genieten van koffie maar geen cafeïne tot je wilt nemen.

Koffieregio’s

Er zijn grofweg drie regio’s te onderscheiden waar koffie geproduceerd wordt. Dat zijn Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten en Azië. Het karakter van de koffie uit deze regio’s verschilt, en kan dus mede je keuze voor bepaalde koffiebonen bepalen. De koffiebonen die geproduceerd worden in Latijns Amerika hebben meest wijnachtige fruittonen, hoewel de koffie uit Brazilië juist wat meer de bitterzoete smaak van chocolade heeft. Afrikaanse koffiebonen worden meestal gekenmerkt door fris fruitige smaken. Ze doen qua smaakt bijvoorbeeld denken aan blauwe bessen, aardbeien of citrusvruchten. Koffiebonen uit Azië smaken dan meestal weer wat zoeter en kruidiger.

Single origin

Regelmatig kun je op verpakkingen van koffie de term ‘single origin’ tegenkomen. Dat houdt in dat de gebruikte koffiebonen allemaal uit hetzelfde land komen of zelfs van dezelfde plantage komen. Dat laatste doet denken aan ‘single malt’ bij whisky. Maar waar dat een aanbeveling is, is single origin bij koffie dat niet echt. Het is niet voor niets dat veel koffiemerken bonen mixen om een specifieke smaakbeleving te bereiken. Door het mixen van bonen ontstaat een smaak die complexer, meer gebalanceerd en eleganter is.
Een lekker kopje koffie is dus niet een kwestie van ‘gewoon’ wat gemalen koffiebonen. Er is letterlijk een wereld aan verschillende smaken te ontdekken die met elkaar gecombineerd kunnen worden tot iets dat gezamenlijk de optelsom van de afzonderlijke koffiebonen ontstijgt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met kaldi.nl