koken zonder afval

Slim koken? Zo doe je de voorbereiding (met minder afval!)

Elke dag vers koken klinkt fantastisch, maar de realiteit is vaak anders: een half bosje koriander dat verwelkt in de koelkast, een halve paprika die je nog een keer zou opmaken en andere restjes die uiteindelijk in de prullenbak verdwijnen. Herkenbaar? Goed nieuws: met een beetje voorbereiding én creativiteit kun je makkelijk koken met minder verspilling. Goed voor je portemonnee én het milieu!

Plan het koken een beetje vooruit

Nee hoor, je hoeft echt geen strak weekschema te maken. Maar even bedenken wat je de komende dagen wilt koken, helpt enorm. Kijk eerst wat je nog in huis hebt en kies recepten die op elkaar aansluiten. Die zak spinazie kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een pasta én een smoothie.

Eén keer koken, twee keer eten

Maak dubbele porties van gerechten die je makkelijk kunt bewaren of hergebruiken. Denk aan een grote pan curry of chili: dag één met rijst, dag twee als vulling voor wraps. Of bak extra groente in de oven, heerlijk als lunchsalade de volgende dag.

Vul de vriezer

De vriezer is je geheime wapen tegen verspilling. Restjes saus? Invriezen! Overrijpe bananen? Gaan zo een smoothiezak in. Ook handig: ingevroren bouillonblokjes, fijngesneden kruiden of zelfgemaakte soep. Tip: schrijf met een stift op het bakje wat erin zit en de datum. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.

Bewaar slim, gooi minder weg

Bewaar groenten en fruit op de juiste plek (uien en aardappels liever niet samen, tomaten niet in de koelkast). En geef voedsel dat bijna over datum is een plek vooraan in je koelkast of kast. Zo vergeet je het niet en kun je er meteen iets mee koken.

Creatief met kliekjes

Restjes zijn ideaal voor snelle, creatieve maaltijden. Wat losse groenten over? Gooi ze in een omelet, wokgerecht of maak een traybake. Een paar lepels yoghurt over? Lekker in een dressing of als basis voor een sausje. En van oud brood maak je de beste croutons of tosti’s.

Maak er een kookwedstrijd van

Eens per week een ‘restjesdag’ invoeren is niet alleen slim, het maakt koken ook nog eens leuk. Wat kun je maken met wat je nog in huis hebt? Zie het als je eigen mini-MasterChef uitdaging!

Beeld: Getty Images

Uit andere media