Recept voor worteltjestaart uit ’t Verrukkelijke kinderbakboek

In ’t Verrukkelijke kinderbakboek van Rutger van den Broek en Mark Haayema vind je behalve recepten ook leuke verhalen en gedichten. Wij delen vandaag het recept voor worteltjestaart.

In ’t Verrukkelijke kinderbakboek van Rutger van den Broek en Mark Haayema vind je behalve recepten ook leuke verhalen en gedichten. Wij delen vandaag het recept voor worteltjestaart.

Worteltjestaart

“Wortel in een taart klinkt misschien gek, maar als je deze worteltjestaart eenmaal geproefd hebt dan wil je niets anders meer! Deze taart werd verzonnen in een tijd waarin suiker erg moeilijk verkrijgbaar was. Omdat er in wortels natuurlijke suikers zitten, gebruikten mensen die om taart mee te maken. Het frisse roomkaasglazuur maakt deze worteltjestaart helemaal af.”

Recept voor 12 tot 14 punten

Ingrediënten

Voor het beslag:
300 gram wortels
1 sinaasappel
175 milliliter zonnebloemolie
275 gram lichtbruine basterdsuiker
1⁄4 theelepel zout
3 eieren
200 gram bloem
5 theelepels bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden
100 gram donkere rozijnen
75 gram walnoten, in stukjes gebroken

Voor het roomkaasglazuur:
125 gram roomkaas, op kamertemperatuur 50 gram boter, op kamertemperatuur
100 gram poedersuiker

Verder nodig:
boter, om in te vetten
30 gram walnoten, in stukjes gebroken ronde springvorm van 24 centimeter

Lees ook: simpel recept voor speculaastaart

Aan de slag

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Was de wortels goed schoon en rasp ze met een grove rasp.
3. Rasp met een fijne rasp de schil van de sinaasappel en doe deze samen met de zonnebloemolie, basterdsuiker en het zout in een kom.
4. Klop dit met een handmixer met gardes 3 minuten door. Doe de eieren erbij en mix alles nog kort door elkaar. Doe de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden bij het beslag en roer deze erdoor. Meng tot slot de geraspte wortel, rozijnen en walnotenstukjes door het beslag.
5. Schep alles in de bakvorm en bak de worteltjestaart gaar in 55-65 minuten. Test of de taart gaar is met een satéprikker. Laat de taart afkoelen in de vorm.
6. Doe alle ingrediënten voor het roomkaasglazuur in een kom en mix dit enkele minuten met een handmixer met gardes tot een romig glazuur. Bestrijk de afgekoelde taart met het glazuur en bestrooi dit met de extra gehakte walnoot.

Dit recept komt uit het boek ’t Verrukkelijke kinderbakboek van Rutger van den Broek en Mark Haayema.


’t Verrukkelijke kinderbakboek
Rutger van den Broek

€22,99